Kuidas hakata vastu vananevale nahale?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nick Arnot, Unsplash

Kas oled vahel tähele pannud, et su lemmik nahahooldustoode ei toimi enam nii hästi kui alguses? Näiteks teeb su lemmik näopesuvahend, mida oled aastaid kasutanud, naha järsku kuivaks? Miks see nii on, selgitab Apotheka Iluteegi ilukonsultant Sheryl Loorits. 

„Põhjus, miks nii juhtub, ei ole selles, et toote kvaliteet on langenud. See juhtub seepärast, et kogu meie keha, sealhulgas ka näonahk, muutub aastate jooksul,“ räägib Sheryl Loorits. „Samal põhjusel ei ole võimalik ega hea kasutada samu näohooldustooteid ja võtteid läbi elu. Vananeva naha vastu tasub võitlema hakata juba 20-aastaselt, aga kui alustada 30ndates või 40ndates, ei ole ka veel siiski lootusetult hilja – tuleb lihtsalt teada, millele tähelepanu pöörata ja olla selles järjekindel.“

20ndad – igapäevase ilurutiiniga sõbraks

Peened jooned ja kortsukesed ei ole tavaliselt kahekümnendates eluaastates kõige suurem probleem, aga üht-teist saab juba ennetustööna korda saata. Kahekümnendates eluaastates on nahk veel vastuvõtlik aknele, seda enam kui aknega on tulnud võidelda ka nooremas eas. Kasutama peaks puhastuspiima, pesugeeli, vahtu või näovett, vajadusel tuleb kasutada täiendavalt ka aknevastaseid tooteid. 20ndate eluaastate lõpupoole võib tasapisi algust teha juba ka õrnemate vananemisvastaste vahenditega.

Eksperdid soovitavad lisada oma õhtusele näorituaalile mõni toode, mis sisaldab mingis vormis A-vitamiini. Näiteks sisaldavad A-vitamiini Avene Triacneal Expert emulsioon probleemsele nahale, samuti BABE Stop Akn matistav niisutaja. A-vitamiin on hea probleemsele nahale, aitab kaasa nahas kollageeni ja elastiini tootmisele, aitab pigmendilaike heledamaks muuta ning annab nahale sära.

Hoolimata sellest, et elame päikesevaeses Eestis, tuleb tulevikku silmas pidades valida hoolduseks selline päevakreem, mis sisaldab ka päikesekaitsefaktorit. Võib tunduda üllatav, aga ka talvel on päikesekaitse oluline, et ennetada fotovananemist, kortsukesi ja pigmendilaike.

30ndad – tähelepanu silmaümbrusele

Kolmekümnendates eluaastates on silmanurgas märgatavad juba esimesed kanavarbad, naerukurrud tungivad rohkem nähtavale ja ei tea kustkohast on näkku ilmunud tumedad pigmendilaigud. Need märgid ütlevad, et noor nahk ei ole igavene. Paljudele on jõudmine 30ndatesse eluaastatesse uueks oluliseks etapiks elus. Me näeme igapäevaelus rohkem vaeva, sest võtame rohkem vastutust nii tööl kui eraelus. Ja kui stress ei pruugi näonahaga veel midagi hullu korda saata, siis hormoonidest tingitud muutused tekivad ikkagi. Sellegipoolest muretsemiseks ei ole veel põhjust – veel on piisavalt aega, et vananemismärkide vastu võidelda.

Kui oled naha hooldamisega alustanud 20ndates, on suure tõenäosusega oma naha puhastamine, niisutamine ja päikesekaitse kasutamine juba harjumuseks saanud. Sellele juurde võiks nüüd lisada näonaha koorimise. Kaks korda nädalas rasuse või kombineeritud näonaha korral ning üks kord nädalas kuiva ja tundliku naha korral. Koorimine aitab hoida nahka rohkem puhtana ja siledamana, sest see aitab eemaldada surnud naharakud. Niisutamine on samuti oluline, kuna hormonaalsete muutuste tagajärjel võib nahk muutuda kahvatuks ning elutuks. Tooteid valides tasub nüüd süveneda nende koostisosadesse – need, mis sisaldavad hüaluroonhapet, aaloed ja glütseriini, on head, kuna aitavad nahal hoida niiskust.

Silmaümbruse nahk on väga tundlik ja üks esimesi, mis näitab vananemisilminguid. Soovitatav on lisada oma ilurutiini ka mõni silmakreem, mis soodustab kollageeni ja elastiini tootmist, näiteks It's Skin kollageeniga pinguldav silmaümbruskreem või Obagi Elastiderm silmakreem, mis aitab aktiveerida kollageeni ja elastiini loomulikku moodustamist, samaaegselt vähendades peeni joonekesi ja hajutades tumedaid rõngaid silmade all.

40ndad – niisutamine, niisutamine, niisutamine

Naha seisund peegeldab neljakümnendates nüüd täpselt seda kui hästi on selle eest eelnevatel aastatel hoolt kandnud. Peeglisse vaadates võib silma torgata juba rohkem vananemisilminguid ja stressi kui meeldiks, aga hea uudis on see, et kui hooldusrutiinist kinni pidada, on veel võimalik hoida oma nahka kontrolli all.

Näokreeme valides tasub silmas pidada, et need sisaldaksid retinooli, C-vitamiini, Q10, kollegeeni või hüaluroonhapet, näiteks sobib niisutamiseks Sesderma Hidraderm Hyal näokreem, mis sisaldab nii retinooli kui hüaluroonhapet ja parandab naha elastsust ning silub kortsukesi. Luksuslikku hooldust pakub dr. Grandeli Timeless sarja Retinol palsam, mis stimuleerib rakkude uuenemist, ergutab kollageeni sünteesi ning korrigeerib jooni ja kortse. Nahka intensiivselt toitev ning kortsukesi siluv on ka Q10, C-, E- ja H-vitamiinidega Eucerin tundliku näonaha Q10 kreem.

Mida aeg edasi, seda rohkem võib nahk olla ketendav ja kahvatu. Dermatoloogid soovitavad sellisel juhul keskenduda rohkem niisutamisele. Väga hea mõte on kasutada niisutavaid kreeme, mis sisaldavad hüaluroonhapet. Hea on kasutada ka intensiivhoolduse tooteid – ampulle, ilukapsleid ja kontsentraate, millega võib nahka hooldada regulaarselt üks-kaks korda nädalas või näiteks dr. Grandeli ampullide puhul ka aeg-ajalt ühe ampulli kaupa nahka turgutades. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles