Helbed kaalu ei kergita

Veski Mati
, Kvaliteedi saladus igas köögis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexabay

Äratuskell, vannituba, pilk kellale ning jooksuga autosse või bussile. Kiire, koguaeg on kiire. Tuleb tuttav ette? Sellistel hommikutel on maitsev ja toitev hommikusöök viimane asi, mis meelde tuleb. Aga tegelikult teame kõik, et tervislik on siiski hommikul süüa. Üheks suurepäraseks võimaluseks on kiudainerikkad teraviljahelbed, millest saab kiirelt ja kerge vaevaga sooja või toorputru ning müslit.

Üks väike kauss pudrupäevas võib olla pika ja tervisliku elu võti, sest täisterahelvestest tehtud toidud tugevdavad luid, alandavad vererõhku, soodustavad soolestikus kasulike bakterite kasvu ja seedimist ning vähendavad diabeedi riski, selgus Harvardi Ülikooli teadlaste uuringust. Eraldi imeterana toodi välja kaer, milles leidub kolesterooli alandamise ja südamehaiguste eest kaitsvaid aineid.

Ja muidugi asjaolu, et kiudained imavad vett ning võtavad kõhus rohkem ruumi, peletades eemale näljatunnet. Seega annab hommikune puder ühelt poolt tervise ja hea enesetunde ning kaitseb mitmete haiguste eest, teisalt aga teeb tükiks ajaks kõhu täis, hoides meid ülesöömise eest.

Ja helveste valik pole sugugi väike – lisaks traditsioonilistele kaerahelvestele on olemas ju ka odrahelbed, riisihelbed, rukkihelbed ja tatrahelbed, mis muudavad meie hommikusöögilaua oluliselt mitmekülgsemaks. Aga kas, miks ja milliseid helbeid eelistada?

Eelista täisterahelbeid!

Foto: Veski Mati

Kõigepealt olgu öeldud, et eelistada tuleks täisterahelbeid. Kuigi mugavuse mõttes on väiksemaks purustatud kiirhelbed mõnel eriti kiirel hommikul täiesti asendamatud, on ikkagi täisterahelbed toitainerikkamad ning sisaldavad oluliselt rohkem kasulikke aineid. Viljast saab helves lihvimise ja helbeks pressimise teel.

Teraviljahelbed kuuluvad lahutamatult täisväärtusliku toitumise juurde, kuna sisaldavad palju vitamiine, mineraale, süsivesikuid, rasvu ja valke. Täisterahelbed on kasulikud, sest neil säilib väline kest, milles on palju mineraalaineid. Samuti jääb neilt eemaldamata kiudainerikkad kliid, mis aitavadki tagada korrektse ainevahetuse.

Foto: Veski Mati

Dieettoit tatrahelves

Tatrahelveste valmistamiseks töödeldakse tatrakruupi eelnevalt kuuma auruga, sest see

muudab helbed õhuliseks. Tänu sellisele töötlemisele on võimalik tatratoite kiiresti valmistada, kusjuures seejuures on tatrahelvestesse alles jäänud kõik kasulikud omadused. Tatrahelbed sobivad neile, kes tahavad kaalust alla võtta ja soovivad gluteeni vältida.

Foto: Veski Mati

Gluteenivaba riisihelves

Riis sobib samuti neile, keda tahavad vältida gluteeni. Riisihelveste puhul on riisi enne valtsimist kuuma auruga töödeldud, säilitades siiski kõik tera kasulikud omadused: riisis on palju B-rühma vitamiine, taimseid valke ja mineraalaineid. Riisihelbeid on mõnus lisaks pudrule kasutada näiteks pirukatäidistes või hakklihatoitudes.

Foto: Veski Mati

Kiudainerikas kaerahelves

Kaerahelbed sisaldavad suurel hulgal kiudaineid, mis aitavad kolesteroolitaset ohjes hoida ning on kasulikud ainevahetusele. Kaerahelbed sobivad hästi ka väikelastele.

Foto: Veski Mati

Täisväärtuslik rukkihelves

Rukis sisaldav asendamatuid aminohappeid, mis on muuhulgas otseses seoses energia kulutamise ja taastumise ning rasvpõletamisega. Rukkitera lihvitakse enne helbeks pressimist minimaalselt, säästes nii võimalikult palju kasulikku ja täisväärtuslikku. Täistera rukkihelbed on lisaks hommikupudrule kasulikud koostisosad ka leiva- või kuklitaignas.

Foto: Veski Mati

Odrahelves hoiab organismi balansis

Odrahelbed on hea pudrumaterjal, kuid neid on hea ka kotleti- või lihapallitainale, kuna see suurendab roa toiteväärtust ja täidab paremini kõhtu. Odrasöömine hoiab muide organismi happesuse taseme korras.

Foto: Veski Mati

8-viljahelbed – veel rohkem vitamiine!

Suurepärane lahendus täisväärtusliku toidu hindajatele on Veski Mati 8-viljahelbed, mis sisaldavad lisaks kaera-, nisu-, odra-, rukki-, hirsi-, riisi- ja tatrahelvestele nisu- ja kaerakliisid ning linaseemneid. Sellistest helvestest saab kätte täiusliku valiku vitamiine ja mineraalaineid ning tagatud on ka korras ainevahetus.

Vähetähtis pole ka asjaolu, et helbeid on väga lihtne kasutada, sest enamasti muutuvad need pehmeks ainuüksi vedeliku sees paisumisel. Ehk siis saab neist soovi korral valmistada näiteks toorputru, aga võib teha ka sooja toitu ning helbed läbi keeta, minemata siiski kuumutamisega liiale – väike „krõmps“ pudrus on tegelikult väga mõnus. Kui täisterahelbe keemise aeg tundub liiga pikk, tasub helbed enne keetmist likku panna. Ahjus ja pannil saab küpseda aga helvestest neile suhkrut, mett või marju lisades müslit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles