Ortoreksia: juuksed kukuvad ära, ähvardab pimedaks jäämine

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äärmuslikult toitudes tasub oma terviseseisundit jälgida.
Äärmuslikult toitudes tasub oma terviseseisundit jälgida. Foto: Panther Media / Scanpix / Z Jan

Inimesed pole kunagi toitu niivõrd kartnud kui praegu ning osa ekspertide sõnul võib äärmuslik soov tervislikult toituda ohustada elu. 

29-aastane prantslanna Sabrina Debusquat oli alguses taimetoitlane, kirjutab Newsmax. Seejärel otsustas ta veganluse kasuks. Ta ei tarbinud enam muna, piimatooteid ega mett. Peagi otsustas naine ka töödeldud toitudest loobuda ja sõi vaid toortoitu. Lõpuks otsustas ta süüa vaid puuvilju.

Naine hakkas taipama, et midagi on korrast ära, kui ta murelik elukaaslane leidis vannitoa kraanikausis ärakukkunud juukseid. Sabrina arvas, et selline toitumine tagab tervise ja aitab elada nii kaua kui võimalik. «Ma tahtsin jõuda puhtasse olekusse,» ütles ta. 

Ortoreksiat põdev inimene kannatab iseenda kehtestatud karmide reeglite tõttu, rääkis professor Patrick Denoux Toulouse'i ülikoolist. Need reeglid hoiavad selle probleemiga inimesi eemale sotsiaalsetest kogunemistest ning eriti ekstreemsetel juhtudel seavad ohtu ka inimese tervise. 

Pariisi toitumisnõustaja Sophie Ortega rääkis, et üks tema klientidest hakkas jääma pimedaks, kuna tal oli B12 vitamiini defitsiit. See vitamiin on vajalik punaste vererakkude loomiseks. 

Keha ise ei sünteesi B12 vitamiini. Enamik inimesi saab seda näiteks munadest, piimatoodetest, lihast või kala või toidulisanditest. Ortega sõnul oli tema klient vegan ja keeldus ka toidulisandeid võtmast. Ta oli nõus pigem nägemisest loobuma. 

Ortoreksia ei tähenda tervislikult toitumist. Seda võib pigem kirjeldada kui sõltuvust, mis võib viia sotsiaalse isolatsiooni, psühholoogiliste probleemide ja isegi füüsiliste probleemideni.

Sageli on sellistel häiretel palju psühholoogilisi põhjuseid. Seda leidub üha enam läänemaailmas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles