Kaheksa asja, millele mõelda enne, kui kodulaen võtta

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Camera Press / Vida Press

Kodu ostmine on suur samm, eriti kui seda teha partneriga koos. Peale selle, et see on ühine finantsiline kohustus, paneb see ka proovile suhte.

Siin on kaheksa tähelepanekut, millele enne kodu ostmist mõelda.

  1. Mida te olete nõus ohvriks tooma? Kui te pole just miljonärid, siis paratamatult tuleb millestki loobuda, kirjutab Huffington Post. Kas selleks on piirkond, mis ehk pole kõige atraktiivsem, kuid samas odav või ohverdate reisimise ja väljas käimise, et elada oma unistuste majas. Mõtlemisruumi on palju.
  2. Tehke selgeks, millele te allahindlust ei tee. Ei ole mõtet minna vaatama kortereid, kus puudub midagi, mis on teie jaoks kahtlemata vajalik. Otsustage ära, mille puhul teete kompromisse ja mille puhul mitte.
  3. Kas te tahate lapsi ja kui palju? Pole jällegi mõtet osta hiiglaslikku maja suure aiaga, kui kavatsete kahekesi jääda või vastupidi, kui teil on plaanis suur pere muretseda. Sel juhul tuleb mõelda tulevikule ja suuremale pinnale.
  4. Kas te tahate valmisprodukti või olete valmis renoveerima? Peate jõudma kokkuleppele, kas soovite oma tulevast kodu ise kujundada või ostate juba valmis disaini. Viimistluse ja renoveerimistööde puhul tuleb silmas pidada, et need üldjuhul lähevad kallimaks, kui esialgu planeeritud.
  5. Kas te võtate laenu kahepeale või üksi? Kaaluge ja kalkuleerige oma sissetulekud ja väljaminekud ning otustage vastavalt sellele, milline on mõlemale kõige parem variant.
  6. Arvutage kokku oma säästud. Laenu võtmisel on alati hea teada, et on olemas tagavara, juhuks kui keegi peaks kaotama töö või jääma näiteks haigeks. Miinimum paari-kolme kuu laenumakse võiks pangaarvel olemas olla.
  7. Milline on plaan, kui peaksite lahku minema? Seda on küll raske ette kujutada, kui kõik on parasjagu hästi, kuid proovige mõelda, kuidas te siis käitute. Kas müüte kinnisvara maha ja jagate tulu pooleks või üks ostab teise osa välja?
  8. Kui kaua plaanite tulevases kodus elada? Kas plaanite osta oma unistuste kodu või on see pigem ajutine variant? Sellest oleneb ka teie igakuine osamakse ja laenutähtaja pikkus.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles