Seitse märki, et sinu sõbrad ei mõju sulle hästi (1)

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Camera Press / Vida Press

Sõprus, mis on toksiline võib mõjutada nii sinu füüsilist kui vaimset tervist. Kuidas aga aru saada, et su sõbrad ei mõju sulle hästi ja mida teha, et see muutuks?

Seitse märki halvast sõprusest.

  1. Sa alati tunned end nende läheduses halvasti. Tervislikus sõpruses valdavad sind positiivsed tunded ja sa tajud, et sind toetatakse ja armastatakse, kirjutab Time. Toksilises suhtes aga tunned täpselt vastupidist.
  2. Sa ei saa aru, kus on sinu koht. Sa alati mõtled, milline on sinu staatus ja kuidas su sõbrad sinu jutu peale reageerivad. Sa tunned pidevat stressi ja pinget.
  3. Käib pidev klatsimine. Halbades sõprussuhetes käib pidevalt üksteise taga rääkimine. See aga teeb sõpruskonna veel ebatervemaks.
  4. Pingutus on ühepoolne. Näiteks, kui sina oled alati see, kes teeb ettepaneku kokku saada ja kui sa midagi ütled, siis sind ignoreeritakse või võetakse kuulda ainult siis, kui sul on midagi konkreetset pakkuda või anda.
  5. Sa tunned survet teha asju, mida sa ei taha teha. Kui su sõbrad kritiseerivad sinu valikuid ja panevad pahaks asju, mis sulle olulised on. Kui sa näiteks pole veel valmis peret looma, kuid su sõbrad teevad selle otsuse maha.
  6. Toimub pidev võistlus. Näiteks sul läheb tööl hästi ja said ametikõrgendust, kuid su sõbrad hakkavad selle peale hoopis oma saavutustega eputama. Samuti nad pisendavad sinu kordaminekuid või teevad patroniseerivaid märkusi.
  7. Nad on alati negatiivsed. Nad on negatiivsed, sest neil endal läheb elus halvasti või on nad niisama kibestunud, siis igal juhul on see halb kogu sõpruskonnale.

Kuidas aga tervendada toksilist sõprust või sõpruskonda?

Kõigepeale peavad kõik aru saama ja nõustuma, et tegu on toksilise sõprusega, mida on vaja muuta. Proovige omavahel rääkida, mis kedagi suhte juures häirib ja tehke seda delikaatselt üksteist solvamata. Tuleb aga silmas pidada, et igasugune muutus võib olla valulik ja inimesed võivad sellele reageerida, kui rünnakule nende endi vastu, mis võib omakorda sõpruse täiesti ära tappa. Kui see aga juhtub, siis on parem variant otsida sõbrad, kes sind paremini mõistavad ja sinuga paremini ümber käivad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles