Alex Lepajõe: ka koduperenaise roll on tõsine karjäär

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

ETV saates «Mida teie arvate?: Kuidas teha õigeid valikuid» rääkis ettevõtja ja poliitik Toomas Tõniste, et karjääri ja last saab kokku sobitada, kuna ka lapse kõrvalt annab huvi ja tahtmise korral tööd teha, püsides niimoodi konkurentsis. Samas tuletas Alex Lepajõe meelde, et ka koduperenaise roll on tõsine karjäär.

Toomas Tõniste teadis enda naise näitel rääkida, et aega hoolikalt planeerides ja lapse unepause ära kasutades saab teha tööasju ka väikese lapse kõrvalt. Tõnistet täiendas saate püsikülaline Alex Lepajõe, nentides, et töö tegemine  aitab vähendada pinget, mis tekib laste kasvatamisest.

Lauljatar Luisa Värk, kes on asutanud oma mööblifirma ja on kaheaastase tütre ema, kõneles enda kogemusest, et haridus, ettevõtlus ja pere loomine kõik kokku pole tulnud tema jaoks nii-öelda möödaminnes. «Ma arvan, et kes teeb, see jõuab. Mina olen see inimene, kes ei suudaks olla kogu aeg ainult kodus, koristada ja süüa teha ja lapsi kasvatada. Olen piisavalt liikuv ja sotsiaalne inimene,» rääkis ta sellest, mis viis ta eraettevõtluseni.

«Kõigega on võimalik hakkama saada, aga ma ei ütle, et 22-aastaselt tuleks lapsi hakata tegema, see on kahe inimese omavaheline otsus, mitte nii, et naine otsustab,» lisas ta. Eesmärkideni jõudmisel pidas Värk oluliseks oskust unistada, sest kui ei unista, siis polegi võimalik kaugemale jõuda, kuna puudub selge siht, mis suunas liikuda. Teda ennast motiveeris firmat looma asjaolu, et ei leidnud lapsele meelepärast mööblit.

Pere on see, kus laste eest ei hoolitse ainult ema, vaid on ka isa, kes võimaldab naisele neid vabu hetki oma tööde ja hobidega tegelemiseks, märkis Tõniste. «Mulle on jäänud mulje, et kui naine jääb liiga koduseks, siis tihti naine seal koduseinte vahel võib muutuda mehe jaoks igavaks, ebahuvitavaks. Dressid muutuvad auklikuks, meiki ei tehta, enda eest ei hoolitseta, jututeemaks on vaid see, mis koduseinte vahel toimub, ja siis imestatakse, kui mees kodust ära läheb ...,» rääkis ta.

Ka mehena väärtustab Toomas Tõniste laste kõrvalt töö tegemist, kuna kolm last võtavad oma aja ja energia. Ta tunnistas, et kui läheb tööle, siis isegi raskele tööpäevale läheb ta vastu kui puhkusele. Ja ka naised vajavad tema sõnul sellist puhkust, mis aitab ümber lülituda.

«Naine koduperenaisena - see ongi karjäär, tõsine karjäär. Miks me selle ära unustame? Väga palju naisi teevad seda suurepäraselt. See on ülim eesmärk,» pidas aga ka naise ja ema rolli oluliseks Alex Lepajõe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles