Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >
Postimees 160 Juubeli puhul loe seda lugu tasuta!

Pannkook vähese vaevaga

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
Saada vihje
  • Ahjupannkook on tavalisele pannkoogile mugav vaheldus.
Kelmikas Saksa ahjupannkook. | FOTO: Ragne Värk/"Pannkoogisahver"

Ragne Värk põikab oma värskelt ilmunud pannkoogiraamatus koduköögi pliidi äärde ja aimab järele kaugemate maade pannkoogikunsti. «Aga pannkooki võib küpsetada ka ahjus,» käib ta välja mugava mooduse teha üht lihtsamat küpsetist –  ahjupannkooki.

Kord sõin Viinis suppi, mille leeme sees hõljusid pannkoogiribad. Umbes nii nagu meil nuudlid või klimbid.

See polnud sugugi kohaliku koka veidrus, vaid lõunasakslaste pannkoogisupp, flädlesuppe. Selle iseäraliku keeduse retsept on leidnud koha ka toidublogija ja köögitoimetaja Ragne Värgi uue raamatu «Pannkoogisahver ehk jalutuskäik mummulisse pannkoogimaailma» lehekülgedel, kus autor seikleb maailmas, mis on palju kirevam, kui arvata oskaks.

«Mulle meeldivad igasugused pannkoogid,» nendib Ragne. Kõigepealt muidugi need pisikesed, pontsakad ja pisut kõrbenud servadega lusikapannkoogid, mida lapsepõlvekodus küpsetati ja koos suhkrupuiste või koduse kreegimoosiga söödi. Kui keldririiulile oli jäänud ploomikompotti, võeti teinekord juurde ka seda. Või siis need rõõsast piimast ülepannikoogid, mille meisterdamise seansse tehti maakodus koos vanavanematega ega hoolitud sellest, kas on hommik, lõuna, õhtu või hoopis pärastlõunane rannast tulemise aeg – rohke moosiga pannkoogid sobisid alati. Ja need mummud: terve põlvkond lapsi mäletab punaseid valgete mummudega serviise ja täpilisi köögirätte, mis lausa kutsuvad pannkooke küpsetama.

Ahjupannkook on harjumuspärasele pannkoogile suurepärane vaheldus just valmistamise mugavuse pärast.
Toidublogija ja köögitoimetaja Ragne Värk. / Ragne Värk | FOTO: Ragne Värk/"Pannkoogisahver"

Aga toidublogija on ära proovinud ka hulga eri maade pannukaid, nagu ta pannkoogilisi samuti kutsub – nimelt on pannkoogid tema pühapäevahommikune traditsioon ja sestap neid nii raamatusse palju erisuguseid koguneski. On tervislikumaid, argipäevasemaid, rahvusköökidest inspireeritud ja lastele mõeldud variante. Erilisi on ka, küll valge šokolaadiga pannkooke, tšiiaseemne pannukaid, pannkoogilasanjet, täidisega pannipirukaid... Kirjastus pidi autorile lausa lehekülgi juurde andma, et ükski äraproovituist ja parimatest ei peaks jääma sahtlipõhja uut tähetundi ootama.

Ideed Hiinast ja keisrilt

Nende seast tõstab Ragne ühe oma lemmikuna esile hiinapärased rohelise sibula pannkoogid, mille paksu tainasse on segatud rohelist sibulat. Need küpsetatakse pannil valmis, lõigatakse lahti ja pakutakse mõne aasiapärase lisandi, näiteks sojakastmega. Põnevamate-eksootilisemate klassi kuuluvad ka jaapanlaste okonomiyakiʼd, mis sarnanevad tervislikumat laadi pitsapõhjaga. Selle pannkoogi üks kohustuslikke komponente on kapsas, kuid sõltuvalt valmistamisviisist võib tainasse segada ja katteks peale kuhjata muud meelepärast kraami. Jaapanlastele meeldivad sealiharibad, krevetid, kaheksajalad, šiitake seened, sojakaste, majonees, kalahelbed.

Austria rebitud pannkooki kaiserschmarrnʼi Ragne aga lausa jumaldab. See kunagise Austria-Ungari keisri Franz Joseph I kokkade looming praetakse ühe suure pannkoogina ja tükeldatakse küpsemise ajal pannilabidaga väiksemaks. «Kohev ja saiane pannkook, mis sisaldab rosinaid, mandlilaaste ja muud head,» kirjeldab ta. Keisri stiilis pannkoogile võib iga sööja veel vabalt maitse järgi peale panna kondenspiima, vanillipudingut või -kastet, jäätist, moosi, tuhksuhkrut.

Üldse on naine maias täiendama magusaid pannkooke rohkemate lisanditega kui muidu tavaks, kõige lihtsamast kodukeedisest erilisema soolakaramellikastme, kohvisiirupi või šokolaadikreemijäätiseni. Sinna vahele mahuvad mesi ja/või värsked marjad, vahukoor... «Mida rohkem, seda uhkem ja küll küllale liiga ei tee,» kõlab toidublogija deviis. Kellele ei meeldi, ei pea mõistagi neid kõiki korraga kasutama. Soolase pannkoogi puhul sõltub näiteks selle loomusest, mida kooslusesse sobitada. Täidiseks eelistab Ragne panna kana või seeni, kõrvale pakkuda soolalõhet, peekonit või vinnutatud sinki. Vene pliinide kaaslastena on kalamari, sibul ja paks hapukoor sissetöötatud klassika.

Ahjupannkook tahab retsepti

Ohtralt lisandeid armastab ta pakkuda ka ahjupannkoogiga, mida küpsetab vähemasti korra kuus. Ahjupannkook ise on aga harjumuspärasele pannkoogile suurepärane vaheldus just mugavuse pärast: segad taina, valad ahjuvormi ja see küpseb ühekorraga valmis ega nõua pikka pliidi ees askeldamist. Ka lisanditega on lihtne: need võivad olla magusad või soolased. Täpselt sellised, nagu kellelegi traditsiooniliste pannkookidega süüa meeldib.

Erinevalt tavalistest pannkoogitainast, mida kodus enamasti loominguliselt ja vaba käega kokku segatakse, on ahjupannkoogi õnnestumise põhinõks retseptis antud kogustest kinnipidamine. Samuti peaks arvestama ahjuvormi mõõte, kui need on ette antud. «Näiteks juuresoleva Saksa ahjupannkoogi küpsetamiseks ei tohiks vorm olla liiga väike, sest siis ei hakka küpsetis ahjus n-ö elama ja lõpptulemus pole nii õhuline, kui peaks,» selgitab Ragne. Koduse käepärase n-ö vabatainaga see tõenäoliselt välja ei tule, ette tuleb ikkagi võtta täpsed juhised.

Üldsegi pole keeruline ka oma tavapärast pannkoogikunsti erksamaks teha. Lusikapannkoogi tainasse võib lisada puu- ja köögivilju: riivitud kõrvitsat, peeti, porgandit, maguskartulit või isegi peenestatud sibulat. Oma pliiniretsepti on toidublogija täiustanud näiteks kaalikaga – väike ja märkamatu lisand, kuid annab klassikalisele pliinile uudsema mulje ning maitse. Tummisemaks teeb pannkoogi hästi riivjuust. Magusa varjundiga pannkooke meeldib Ragnele kõige rohkem täiustada riivitud õunaga. Tema pannkoogiraamatu õuna-juustukoogipannukad maitsevad justnagu rammus juustukook, sisaldades peale riivõuna martsipani, kaneeli, suhkrut ja sulatatud juustu.

Kuid katsetamist väärib alati ka midagi täiesti teistsugust, nagu kotletti asendavad hapukapsa- või tortilla rolli täitvad peedipannkoogid. Muu hulgas tegi köögitoimetaja läbi ülepannikoogi variante, kus kasutas tainas tekstuuri muutmiseks vedelikuna mineraalvett, õunasiidrit või mandlipiima. «Mulliga mineraalvesi ja õunasiider teevad pannkoogi õhulisemaks, viimane lisab ka omapärast maitset,» räägib Ragne. Popid taimsed piimad, olgu need mandlist, kookosest või riisist, tainast suurt ei muuda. Kui üldse, siis peaks valvsam olema pähkli- või riisijahu kasutades, sest osa imab vedelikku rohkem ja retsepti tuleb tarvidusel timmida.

Kelmikas Saksa ahjupannkook. | FOTO: Ragne Värk/"Pannkoogisahver"

Kelmikas Saksa ahjupannkook

Seda pannkooki armastavad teha just lapsed, sest vaja on vaid koostisained kokku mikserdada. Pealegi on selle valmimist põnev jälgida – pannkook hakkab ahjus justkui elama, kerkides ja vajudes küpsemise ajal mitu korda. Maitseb kõige paremini ahjusoojalt.

Ära kasuta väiksemat ahjuvormi, kui retseptis kirjas, sest siis ei kerki pannkook nii, nagu peab. Paku ahjupannkooki jäätise, moosi, vanillikastme või kondenspiimaga. Veel parem – pane pannkoogile veidi kõike.

Neljale kuni viiele

2 sl võid

4 dl piima

4 muna

4 sl suhkrut

3 dl jahu

1 tl vanillisuhkrut

Määri klaasist ahjuvorm (suurusega vähemalt 18 x 25 cm) korralikult kokku 2 supilusikatäie võiga. Keera ahi 180 kraadi peale ja pista võiga määritud vorm kohe ahju. Pane kõik ülejäänud ained kaussi või kannmikserisse ja sega korralikult ühtlaseks tainaks.

Tõsta vorm ettevaatlikult ahjust, vala sellesse tainas ja küpseta 180-kraadises ahjus 20–30 minutit ehk seni, kuni pannkook on kuldpruun. Võta kook ahjust ja lase pisut jahtuda. Lõika küpsetis lahti ja serveeri meelepärase lisandiga.

Ahjupannkook pirnide ja jäätisega. | FOTO: Ragne Värk/"Pannkoogisahver"

Ahjupannkook pirnide ja jäätisega

See gluteeni- ja laktoosivaba ahjupannkook on hea nii ahjusoojalt kui ka jahtunult. Valmistada on lihtne, kuid küpsetamine nõuab umbes tund aega. Eriti hästi maitseb see isetehtud kreemja jäätisega, mis hakkab soojal küpsetisel meeldivalt sulama. Muidugi võib ahjupannkoogi kõrvale pakkuda oma lemmikjäätist või muud lisandit – viimast võivad silmas pidada need, kes piimasaadusi süüa ei saa.

Kuuele kuni kaheksale

800 ml (lahjat) kookospiima

1 dl riisihelbeid

3 muna

1 dl suhkrut

näpuotsatäis soola

0,5 tl kardemoni

1 dl riisi- või kaerajahu

400 g küpseid pirne

25 g võid

Keeda kookospiimast ja riisihelvestest nõrgal kuumusel puder, vahepeal kindlasti sega. Vahusta munad suhkruga ja lisa valmis pudrule, lisa ka kõik kuivained, sega ühtlaseks. Lõika pirnid tükkideks (koorida ei ole vaja) ja lisa segule. Laota tainas võiga määritud ahjuvormi (näiteks 18 x 25 cm), pane peale võitükikesi ja küpseta 180-kraadises ahjus tund aega. Serveeri koos jäätisega.

Isetehtud šokolaadikreemijäätiseks:

250 g hapukoort

250 g šokolaadikreemi (nt Nutellat)

2 dl vahukoort (35%)

Seda jäätist saab valmistada vaid jäätisemasinaga. Sega kokku hapukoor ja šokolaadikreem, seejärel lisa vahukoor. Sega ja valmista jäätisemasinaga jäätis, selleks kulub umbes 20 minutit.

Toekad hapukapsapannkoogid. | FOTO: Ragne Värk/"Pannkoogisahver"

Toekad hapukapsapannkoogid

Need jahuvabad pannkoogid täidavad parajalt kõhtu ja sobivad lihapelgajatelegi kotlettide asemel. Kui veel kuumadele pannkookidele raputada peale riivitud juustu, mis hakkab seal isuäratavalt sulama, tekitavad need lausa sõltuvust. Loomulikult on hapukapsaga rikastatud pannkoogid ideaalsed talvisel ajal, aga neid on tore ka mis tahes muul aastaajal näiteks karpi pista ja metsamatkal või piknikul nosida, sest maitsvad on need jahtunultki.

15–20 pannkooki

1 sibul

300 g toorest hapukapsast

2 muna

1,5 sl suhkrut

100 g hapukoort

4 sl tatrajahu

100 g riivitud juustu

2 tl köömneid

soola

Haki sibul ja prae pannil klaasjaks. Sega kokku ülejäänud ainetega, vajadusel maitsesta soolaga. Seejärel prae pannil õlis pisikesed pannkoogid mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Prae hapukapsapannkooke keskmisel või isegi pisut nõrgemal kuumusel, sest nii küpsevad need korralikult läbi.

Ülepannikoogid. / Ragne Värk/"Pannkoogisahver" | FOTO: Ragne Värk/

Ülepannikookide põhiretsept

See retsept on Ragne Värgi köögis kasutusel juba väga pikka aega. Põhjuseks see, et alati valmivad sellest tainast ideaalse paksusega pannkoogid, mis lasevad end pannil lihtsasti ümber pöörata ja maitsevad samuti hästi. Kõrvale võid pakkuda nii soolast kui ka magusat.

Kaheksa ülepannikooki

2 muna

3 dl nisujahu

5 dl piima-vee segu (piima ja vett pooleks)

soola, suhkrut

Pane munad ja jahu kaussi. Vala juurde piima-vee segu, ise samal ajal korralikult vispeldades (nii ei lähe tainas tükki). Maitsesta soola ja suhkruga. Tõsta õliga kergelt üle piserdatud pannile paar väiksemat kulbitäit tainast ja kalluta panni, et tainas üle kogu panni valguks. Prae pannkook mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Tagasi üles