Toidumüüdid ja tegelikkus: kas piim ja kaltsium seljatavad osteoporoosi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terviseajakiri Üks lahkas aprilli/mainumbris arst, toitumisterapeut ja psühholoog ning Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni president Annely Sootsi abil erinevaid toidumüüte.
 

Piima soovitatakse juua kaltsiumi saamiseks, et kaitsta luid hõrenemise eest. Ometi on maailma suurtel piimasõpradel norralastel, rootslastel ja ameeriklastel puusaluumurdusid 50 korda enam kui üliväikestel piimajoojatel Aafrika riikides.

Liigne loomne valk, nagu ka rafineeritud teravili, suhkur, koola ja limonaad viivad kaltsiumi hoopis välja, sest tekitavad organismis happelise reaktsiooni. Selle tasakaalustamiseks võtab keha mineraale – ka kaltsiumi, millest 99 protsenti asub luudes ja hammastes – luudest.

Osteoporoos kollitab siis, kui luumassi kadu on selle taastumisest kiirem. Probleem pole nii palju kaltsiumi nappuses, kui ebapiisavas magneesiumis ja D3-vitamiinis. Ning ehkki D3-vitamiin soodustab kaltsiumi imendumist, ei aita ta teda luudes hoida.

Seda teeb magneesium, mida saab taimsest toidust, kõrvitsa- ja päevalilleseemnetest, kakaost, mandlitest-pähklitest, täisteraviljast, ubadest, ka soolase vee kaladest ja vähilistest. Kaltsiumi annavad luudega kalad, pruunvetikad, seesamiseemned, tofu, aprikoosid ning brokoli, võilillelehed, roos-, hiina ja lehtkapsas.

Annely Soots: Koos kaltsiumiga ei pea saama mitte ainult magneesiumi ja D3-vitamiini, vaid ka paljusid teisi mineraale ja vitamiine. Hästi olulised on tsink, boor, räni ja K-vitamiin, samuti oomega-3 rasvhapped. Ainult kaltsiumi tarbimine ei tee head, pigem kurja, sest kaltsium ladestub veresoonte seintele ja kahjustab neerusid.

Üksi tarbituna ta luudesse ei lähe ega kinnistu sinna. Õnneks on osa kaltsiumilisandeid karbonaadi vormis, millest kaltsium eriti ei imendu ega saa ka väga palju kahju teha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles