Retseptisoovitus: kõrvitsa-toorjuustu plaadikook

Kadri Raig
, toidublogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Sügis on ilmselgelt päriselt kätte jõudnud ja sellega ka aeg kõrvitsatoitude jaoks. Kui tavaliselt on kõrvitsakoogid ohtralt vürtsitatud, siis siinne toidublogija Kadri Raigi kook on üsna lihtne ja laseb naturaalsel kõrvitsamaitsel esile tulla. Koogi kõrvale sobib kenasti sättida kõiksugu lisandeid – röstitud pähkleid, seemneid, marju või puuvilju. Täpselt oma maitseeelistuste järgi.

Vaja läheb:

  • 400 g digestive küpsiseid
  • 50 g sulatatud võid
  • 600 g toorjuustu
  • 2 dl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1 kg röstitud kõrvitsa püreed*
  • 8 muna (ikka vabalt peetud kanadelt)
  • 2 tl vaniljepastat
  • 1 dl jahu
  • 150 g 30-protsendilist hapukoort

Juhtnöörid

1. Keera ahi 150 kraadi peale soojenema ning vooderda suur ahjuplaat küpsetuspaberiga.

2. Purusta digestive küpsised peeneks puruks ning sega kokku sulatatud võiga. Suru segu ühtlaselt ja tugevalt ahjuplaadile ning tõsta see jahedasse kohta tahenema, kuni taignaga tegeled.

3. Vahusta suures kausis toorjuustu koos soola ja suhkruga kuni suhkru lahustumiseni.

4. Seejärel sega juurde kõrvitsapüree ning hakka ükshaaval lisama mune. Enne järgmise muna lisamist mikserda segu ühtlaseks.

5. Koos viimase munaga lisa segusse ka vaniljepasta.

6. Viimasena lisa sõelutud jahu ning sega kõik ühtlaselt segamini. Soovitan selleks alguses kasutada spaatlit, et jahu igale poole ei lendaks, aga kui see on enam-vähem segunenud, siis võid jälle mikseri appi võtte ja päris ühtlaseks segada.

7. Vala segu ühtlase kihina koogipõhjale ning küpseta umbes 40 minutit kuni kook on tardunud, aga veel õrnalt keskelt võbeleb.

8. Tee ahju uks lahti ning lase koogil seal umbes tund aega jahtuda.

9. Seejärel määri koogile ühtlane kiht hapukoort ning lase enne söömist lõplikult maha jahtuda (soovitavalt lausa homseni, aga vaevalt sa nii kaua vastu pead.)

10. Kaunistuseks võid sättida näiteks röstitud pähkleid, või marju või puuvilju või üldse mitte midagi, sest ilma on ka hea!

* Röstitud kõrvitsa püree saamiseks lõika kõrvitsast sektorid, eemalda neilt seemned, aga mitte koort ning säti need ahjuplaadile.

Rösti neid 200 kraadi juures umbes 40 minutit ning lase pisut jahtuda. Siis eemalda koor noa või lusika abil (see on nüüd palju lihtsam, kui oleks olnud toorest kõrvitsat koorida) ning suru kõrvitsa viljaliha kahvliga püreeks. Loomulikult võid kasutada ka saumikserit - mina seda siin vajalikuks ei pidanud.

Võib juhtuda, et püreest eraldub seismise jooksul veel vett - see kalla enne kasutamist minema, et võimalikult kõrvitsast tulemust saada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles