20 asja, mida võiks teada rinnanibudest (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rex Features / Vida Press

Nibudel mitu eesmärki, nad toodavad piima, nad on erogeensed organid, mis pakuvad seksuaalset naudingut, kuid võivad anda märku ka tõsisest haigusest nagu rinnavähk.

Siin on 20 kasulikku punkti, mida iga naine peaks oma nibude kohta teadma.

  1. Saa oma nibudega tuttavaks.  Näiteks nibude kaitseks on trenni tehes hea kasutada sportrinnahoidjat ja tasub aeg-ajalt uurida kas nibud näevad välja nagu alati, kirjutab veebileht Health. Kui märkad muutusi, siis külasta arsti.
  2. Mõlemad nibud ei pea olema täpselt ühesugused. Nagu rinnadki, ei ole ka nibud täpselt ühesugused ja sellest ei ole midagi hullu.
  3. Nibud võivad olla lamedad või eenduvad. Kuni 20 protsendil naistest võivad nibud olla lamedad.
  4. Nibude värv ja suurus võib varieeruda. Nibud võivad olla roosakad või pruunid ja suuremad või väiksemad. See on normaalne.
  5. Väikestel mügarikel nibu ümber on eesmärk. Need nimelt eraldavad õlisarnast moodustist, mis aitab niisutada nibusid eriti raseduse ajal.
  6. Nibuümbruse karvad on täiesti loomulikud. Väldi nende raseerimist ja kasuta parem pinsette.
  7. Nibude augustamine võib olla terviserisk. See tõstab nibude infektsiooniriski ja võib raskendada imetamist.
  8. Nibudest võib eralduda valget vedelikku. Kui nibudest aeg-ajalt tilgub läbipaistvat või valget vedelikku, on see normaalne. See võib tekkida sportimise või seksuaalne tegevuse stimulatsioonil.
  9. Mõndadel inimestel on rohkem kui üks nibu. Harvadel juhtudel võib mõnel naisel olla mitu nibu, see on jällegi igati ok.
  10. Rasedus võib muuta nibu värvi. Hormonaalsete muutuste tõttu võib rasedatel nibu värvus muutuda tumedamaks.
  11. Rinnavähi diagnoosiga inimesed ei pea tingimata oma nibudest loobuma. Naised saavad teha operatsiooni, mis jätab rinnanibu alles, isegi kui rinnakude ise on osaliselt eemaldatud.
  12. Rinnvähi üleelanutel on võimalik ka endale rinnanibu tatoveerida. Kui rinnavähi omapära tõttu, ei ole võimalik nibu säilitada, siis saab seda asendada tatoveerimisega.
  13. Nibuorgasm on olemas. Kuna nibud on erogeensed, siis on võimalik saada ka nende stimuleerimisel orgasmi.
  14. Nibude stimuleerimine võib esile kutuda sünnituse. Mõnel juhul võib nibude stimuleerimine aidata kaasa sünnitusprotsessile.
  15. Imetamine võib olla valus. Esimestel imetamise nädalatel on nibude tundlikkus normaalne, kui on aga valu tugevam, siis peab pöödruma arsti poole.
  16. Rindade kontrollimisel, kontrolli ka nibusid. Kui teed iga nädal oma rindadele kontrolli, siis uuri ka oma nibusid. Kui sa märkad muutusi, siis pöördu arsti juurde.
  17. Kuiv ja ketendav nibunahk on üsna levinud. Rinnanibud üldiselt niisutavad end ise, kuid kui kanda rinnahoidjaid ja pluuse, siis võivad nibud muutuda kuivaks. Selleks on olemas spetsiaalsed kreemid, mille kohta võid küsida oma arstilt.
  18. Kuiv nah võib olla ka rinnavähi tunnuseks. Kui kuiv nahk keemiga ei parane, siis võib asi olla tõsisem. Sel juhul pöördu arsti poole.
  19. Nibupõletik on väga tõsine asi. Kui su nibu muutub punaseks, kuumaks ja valulikuks, pöördu kohe arsti poole.
  20. Kõik nibumuutused ei viita tingimata rinnavähile. Isegi kui leiad tüki rinnast või nibu tundub muutunud, ei pruugi see olla kohe vähk, variante on muidki.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles