10 märki nartsissisti ära tundmiseks

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alamy / Vida Press

Tänapäeval tähendab nartsissism enamat, kui lihtsalt edevust. Selline seisund võib avalduda täiesti tervel inimesel kui ka vaimsete probleemide puhul.

Kuidas aga aru saada kas ollakse nartsissist ehk eneseimetleja? Kui mõni neist punktidest läheb täppi, siis võib abi olla terapeudist.

  1. Ta peab pidevalt olema tähelepanu keskpunktis. Nartsissist domineerib igas olukorras, kirjutab Health. Ta tunneb pidevat vajadust rääkida endast, oma välimusest või oma saavutustest.
  2. Ta võib anda inimestele nõu, kuid tagamõttega. Täiesti arusaadav on aidata sõpra mõne väärt nõuandega, kuid nartsissistile annab see võimaluse demonstreerida oma domineerivat seisukohta ja keerata see hoopis enda kasuks.
  3. Ta vihkab järjekorras seismist. Kui nartsissist midagi tahab, siis ta peab seda ka kohe saama ja kui keegi tema telefonikõnele või e-mailile ei vasta, läheb ta närvi ja segadusse. Neil on vaja kohe tähelepnu, sest nad on ootamiseks liiga tähtsad.
  4. Ta ambitsioonidel ei ole piire. Tema soovidel ja vajadustel ei ole piire ehk kui ta midagi tahab, siis seda peab ta ka saama ja mitte oma oskuste või kompetentsi tõttu, vaid tänu sellele, et ta siiralt arvab, et on nii eriline ja teistest parem. Nartsissistid fantaseerivad sellest, kui palju edukamad, rikkamad ja ilusamad nad tahavad olla ning sellel pole lõppu.
  5. Ta teab, kuidas kasutada oma võlusid. Ta kasutab oma sarmi ainult siis, kui see talle kasulik on. Suhted on nartsissistil tavaliselt lühikesed ehk lühiajaliselt ta suudab panna inimesed ennast armastama, kuid mitte kauem.
  6. Ta pidevalt võistleb. Nartsissisti maailmas pole võitjaid ja kaotajaid, vaid võitja on ainult tema ja nii on alati. See teeb raskeks teiste inimeste kordaminekute üle heameele tundmise.
  7. Ta on pika vihaga. Kuna nad arvavad, et on täiuslikud, siis kui keegi neid solvab või kritiseerib, ei suuda nad seda mingil juhul tolereerida.
  8. Ta pole kunagi, milleski süüdi. Nartsissistil on ju alati õigus, seega ei ole kunagi tema see, keda süüdistada. Tavaline on, et ta lükkab süü hoopis teiste kaela.
  9. Ta kasutab inimesi ära. Näiteks, kui tal on midagi vaja, siis ta eeldab, et kõik on tema alluvuses ja teda abistamas. Empaatia puudumise tõttu on tal raske näha oma tegude emotsionaalseid tagajärgi.
  10. Tal on sõltuvus. Kuna soov on olla ideaalne, siis võib juhtuda, et nartsissistid satuvad millestki sõltuvusse nagu näiteks ilukirurgia või shoppamine.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles