Eesti on üksikvanemate suure osakaalu poolest OECD riikide esiviisikus

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ligi 22 protsenti Eesti lastest kasvab üksikvanema hoole all, meist eespool on üksikvanemate osakaalu poolest OECD riikidest vaid USA (26 protsenti), Uus-Meremaa, Iirimaa (mõlemad 24 protsenti) ning Kanada (22 protsenti).

Värskest uuringust «Doing Better for Families» selgub, et 27 OECD (Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon) liikmesriigi võrdluses kasvab üksikvanema hoole all keskmiselt 15 protsenti lastest.  

Kõige väiksem on üksikvanemate osakaal Kreekas (5 protsenti) ja Hispaanias (7 protsenti).

Eesti on esirinnas ka vabaabielus elavate lapsevanemate osakaalu poolest. Kui OECD riikides keskmiselt elab iga üheksas (11 protsenti) laps koos oma vabaabielus olevate vanematega, siis Eestis pea iga neljas (24 protsenti). Veel kõrgem on see näitaja vaid Rootsis (30,5 protsenti), Eesti järel platseerub kolmandale kohale aga Prantsusmaa (21 protsenti).

Iga teise Eesti lapse vanemad on abielus

Iga teine Eesti laps (52,5 protsenti) elab koos oma abielus olevate vanematega. Võrreldes Kreeka (92 protsenti), Slovakkia (85 protsenti), Hispaania ja Itaaliaga (mõlemad 84 protsenti) peavad eestlased abielutraditsiooni tunduvalt vähem tähtsaks. Vaatlusaluses 27 riigis elab koos oma abielus olevate vanematega keskmiselt 72,5 protsenti lastest. Rootsis elab koos oma abielus olevate vanematega 51 protsenti lastest. Umbes sama suur või kõrgemgi osakaal lapsi sünnib väljaspool abielu Norras ja Islandil, kuid neid riike käesolevas uuringus ei kaasatud.

Iga viieteistkümnes laps elab nii koos oma vanemate kui ka vanavanema(te)ga. Kõige levinumad on mitme generatsiooni kooselud Poolas (22 protsenti lastest elab koos vanemate ja vanavanematega) ja Slovakkias (18 protsenti). Ka Eestis (12 protsenti) on selline kooseluvorm levinum kui OECD riikides keskmiselt.

OECD raportis tõdetakse, et perekonnad on viimaste aastakümnete jooksul oluliselt muutunud. 1970. aastal oli OECD liikmesriigi keskmine esmasünnitaja 24-aastane, samas 2000ndate aastate keskel juba ligi 28-aastane. Kui varem reeglina abielluti enne laste saamist, siis nüüd paljud abielluvad alles pärast perekonna loomist või ei tee seda üldse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles