Viis vahepala, mida võib süümepiinadeta ka hilisõhtul nautida

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ekaterina Fedotova / PantherMedia / Scanpix

Õhtutundidel einestamist või näksimist seostatakse tihti kaalutõusuga. Nüüd on aga uuringud tõestanud, et tegelikult tagab enne magamaminekut söömine hea une ja  aitab seeläbi kaudselt kaasa ka kaalu langetamisele – seda kõike muidugi juhul, kui tarbid õigeid toiduaineid. 

Une kvaliteedi halvenemist tuleb sageli ette just treeningutega algust tegevatel inimestel, kes soovivad kaalu iga hinna eest langetada. 

«Tihti seatakse endale liiga rangeid ja põhjendamatuid piiranguid ning samal ajal treenitakse intensiivselt lausa hiliste õhtutundideni välja,» selgitab fitness ekspert Ott Kiivikas. «Selline elustiil päädib aga kiiresti toitainete vaegusega, mis omakorda sillutab tee kehvale enesetundele ja motivatsiooni langusele.»

Kvaliteetne uni on tema sõnul trenniga tegelevatele inimesele väga oluline: «Just puhates tegeleb meie keha kõige intensiivsemalt lihaste taastamisega. Selle jaoks on olulised valgud, mis peatavad lihaste lagunemise protsessi ning aitavad lihastel taastuda. Samuti tagab mõõdukas valkude tarbimine õhtueine osana hea une.»

Ott Kiivikas soovitab järgmisi snäkke, mida võib endale lubada ka hilisõhtul treeningsaalist koju jõudes kartmata, et treeningule kulunud vaev luhta läheks:  

  1.       Muna. See klassikaline osa sinu hommikueinest sobib ka õhtusel ajal nälja leevendamiseks. Munades sisaldub rikkalikult vitamiine ja munavalk on väga kõrge toiteväärtusega. Lisaks on munas ka rasvu, mis aeglustavad valkude imendumist
  2.       Kalkunifileesink. Kalkuniliha sisaldab trüptofaani, asendamatut aminohapet, millele omistatakse tihti ka uinutavat mõju. Lisaks und soodustavale keemilisele koostisele on väherasvane linnuliha ka kalorivaene, kuid seejuures rahuldust pakkuv maitseelamus. 
  3.       Kirsimaitseline proteiinikohupiimakreem. Kohupiimas sisalduvad valgud imenduvad aeglaselt ja varustavad sinu keha öö jooksul vajalike aminohapetega. Unegurmaanide seas kõrgelt hinnatud kirsid sisaldavad endas looduslikku melatoniini – hormooni, mis lühendab uinumiseks kuluvat aega.
  4.       Hummus. See Lähis-Idast pärit, kikerhernetest valmistatud trenditoit on kiudaine- ja valgurikas ning sobib väga hästi kalorivaestele köögiviljadele kosutavat seltsi pakkuma. 
  5.       Keefir. Paljud uuringud on leidnud seoseid korras seedimise, sinu seedetrakti mikrofloora ning kaalukaotuse vahel. Seedimist soodustavate probiootikumide kõrval sisaldab keefir kaltsiumit, millel on stressimaandav ja rahustav toime.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles