Seitse märki, et sinu last koolis kiusatakse

Hanna Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rex Features / Vida Press

Koolikiusamine on suur proleem. Eesti lasteombudsman defineerib koolikiusamist kui miskit, mis võib toimuda nii laste kui täiskasvanute vahel, lapse kiusajaks võib olla koolis töötav täiskasvanu ja vastupidi – laps võib kiusata mõnda täiskasvanut. 

Lapsed võivad aga kiusamise ohvriks langedes endasse tõmbuda ja eelistavad seda varjata. Kuidas aga aru saada, et sinu last kiusatakse. Time toob välja mõned häirivad märgid.

  1. Kui laps on kaotanud huvi asjade vastu, mida teda enne huvitasid. Näiteks trenn, meelelahutus või muu ajaviide.
  2. Laps ei tunne enam huvi sotsiaalmeedia vastu huvi. On teada, et tänapäeva lapsed on pidevalt nina arvutis või telefonis. Kui aga ta enam selle vastu huvi ei tunne, tähendab, et midagi on valesti.
  3. Laps kannatab peavalude või kõhuvalude käes. Vaimne tervis mõjutab ka füüsilist tervist. Stress, mis tekib koolikiusamisest võib avalduda ka halvenenud tervises.
  4. Tal on jäänud sõpru vähemaks. Kui sa märkad, et laps ei suhtle enam nii palju kui varem, või on ära kadunud sõbrad, kellega ta oli pidevalt ninapidi koos, siis seda tuleb võtta kui hoiatavat märki.
  5. Ta ei taha minna kooli ega trenni. See on kõige otsesem märk, et koolis on miskit halvasti. Tuleb olla tähelepanelik ka siis, kui laps väidab, et tunneb ennast halvasti ehk teeskleb, et on haige ja ei taha kooli minna.
  6. Ta halvustab ennast. Kui laps hakkab ennast maha tegema või on näha, et tema enesekindlusega on miskit mäda. 
  7. Ta võib kiusata ka teisi. See võib tunduda kummaline, kuid lapsed, keda koolis kiusatakse, võivad tihti vastureaktsioonina seda ka ise teha.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles