Miks meile vahel tunduvad atraktiivsed inimesed, kes ajavad meid hulluks?

Hanna Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Camera Press / Vida Press

Gretchen Rubin räägib oma uues raamatus: «Neli kalduvust», et inimesed, kes on väga erinevad, võivad mingil kummalisel põhjusel olla üksteisest väga sisse võetud. Sellegipoolest, võib ajaga see kooslus hakata lagunema, kuna erinevused on liiga suured.

Teadlaste hulgas on siiani kaks arvamust: ühtede meelest on sarnaste iseloomujoontega inimesed koos õnnelikumad, teiste meelest vastandid just tõmbuvad, vahendab Business Insider.

Asi on aga selles, et kui me kedagi kohtame, kes on meist väga erinev, siis see tundub esmapilgul eksootiline ja äge, kuid ajapikku ajab närvi ja segadusse.

Kes meist ei oleks avastanud, et mõne peoloomaga on küll tore hommikuni pidu panna, kuid tema sokke ja musti nõusid ei viitsi küll pesta. Seega mõned jooned inimestes võivad olla väga atraktiivsed, kuid teised väljakannatamatud.

Gretchen Rubini analüüs põhineb neljal inimtüübil. Nendeks on:

  • Kohusetundlik tüüp – neil on alati vaja mingit järjepidevust ja süsteemi.
  • Planeerija – see inimtüüp peab oluliseks korda ja usaldusväärsust. Näiteks, ei jäta nad kunagi vahele oma igapäevast trenni.
  • Kahtleja – nad alati kahtlevad kõiges ja teevad midagi ainult siis, kui saavad aru selle mõttekusest.
  • Mässaja – kes tuleb lagedale ootamatute plaanide ja ideedega. Üldjuhul ebausaldusväärne.

Mis võib aga Rubini sõnul juhtuda on see, et mõned inimtüübid tüdinevad oma rollist ja teised, neile vastandlikud inimtüübid tunduvad atraktiivsed. See võibki viia selleni, et loome suhteid ja sõbruneme inimestega, kes on meist palju erinevamad. Rubin ütleb, et võib-olla otsime teisest inimesest seda, mis meis endis on vajakka ja üritame sel viisil oma puudjääke kompenseerida. Ajapikku aga erinevate iseloomude tõttu, muutub see suhe väga keeruliseks või isegi võimatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles