Tarkuse eest kiidetud lapsed petavad rohkem

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Kas ka sina kiidad oma last kinnitades, kui tark ta on? Hiljutine uuring näitas, et pidev intelligentsile rõhumine võib muuta lapse ebaausaks.

Ajakiri Psychological Science avaldas Torontos 40 aastat kestnud uuringu, milles uuriti laste käitumist. Uuringu tõestas, et lapsed, keda kiidetakse, on elus tänu enesekindlusele edukamad. Hiljutine uuring näitas aga, et juba lapse varajasest east võib tema akadeemiliste oskuste eest kiitmine teha karuteene. Kõigest 3-aastaste laste puhul oli juba näha ebaausat käitumist. 

On loomulik kiita oma last ja sisendada talle, kui tark ja tubli ta on. See aga paneb lapse olukorda, mil ta tunneb survet olla pidevalt kõige parem ja targem. 

Uuringu käigus vaadeldi Hiinas 300 last, pooled neist kolme-aastased ja pooled viie-aastased. Lapsed pidid mängima arvamismängu. Osasid neist kiideti nende intelligentsi poolest, osasid kiideti osavuse poolest, osasid ei kiidetud üldse. 

Lastel, keda varasemalt kiideti, palus mängu läbiviija, et nad ei teeks sohki. Seejärel mängujuht lahkus ruumist. Ruumi peidetud kaamera abil nähti, et suur enamus nendest lastest vaatas vastuseid maha lehelt, mis oli jäetud teise laua peale. 

Oluline on last õigesti kiita. Kui laps saab aru, et ta on teiste arvates väga võimekas ja tark, siis pannakse laps pinge alla igas olukorras parim olla. Seetõttu hakkavad ülimalt kiidetud targad lapsed tõenäolisemalt ka petma. Nad soovivad olla teiste ootuste tasemel, kirjutab Independent.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles