Mida menstruatsiooni ajal süüa ja mida pigem vältida?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Menstruatsiooni ajal võid tunda kõhu- ja peavalu, väsimust ning tujukõikumisi. Enesetunde leevendamiseks tuleb süüa sobivat toitu.

Suure tõenäosusega vähenevad verejooksu tõttu su rauavarud, mis paljudel naistel on isegi madalad. Keskmiselt kaotab naine kolme kuni seitsme päevaga 30-40 ml verd. «Kuna raud on punaste vereliblede küljes, jääb seda veritsedes vähemaks,» selgitab dr Elizabeth Ward väljaandes Parenting.

Kuigi rauarikast toitu võiks süüa ka muul ajal rohkem, on menstruatsiooni ajal sellega arvestamine eriti oluline. Päevade ajal on soovitav süüa liha, ube, kala, rohelisi köögivilju ja seemneid. Neis toitudes on palju rauda või valku (või mõlemat) ning see tuleb eriti kasuks juhul, kui sul on endometrioos või suur verejooks.

Kalades, seemnetes ja rohelistes lehtköögiviljades on põletikuvastaseid aineid, mis parandavad verevoolu ja aitavad seega kõhuvalu leevendada.

Lisaks tasub menstruatsiooni ajal oma menüüsse lisada C-vitamiini sisaldavaid sööke - paprikat, tomatit, brokolit, kiivit ja tsitruselisi. Tänu C-vitamiinile imendub raud paremini.

Kui menstruatsiooniveres on verehüübeid ja kõht väga valutab, väldi külmi sööke. Kindlasti ei tasu päevade ajal alkoholi juua, kohvi või teega liialdada ja süüa vürtsikaid toite, sest see teeb verejooksu suuremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles