Tõeliselt «tormiline» armulugu: orkaaninimelised Harvey ja Irma on abielus olnud juba 75 aastat

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

104-aastane Harvey ja 93-aastane Irma Schluter on abielus aastast 1942, kuid neile pole iial nii palju tähelepanu pööratud, kui möödunud nädalal ning seda nende kurikuulsate nimekaimude, orkaani Irma ja orkaani Harvey tõttu, mis üksteise sabas Ameerikas purustustöid teevad.

Paar ise on meeldivalt üllatunud, et orkaanid just nende nimesid kannavad. «Ma ei tea, kuidas nad seda tegid, et orkaanid said nimedeks Harvey ja Irma,» ütles Irma New York Timesile. «Ma tõesti ei tea, kuidas see kõik õnnestus.»

Saladus peitub muidugi maailma meteoroloogiaühingu orkaanide nimetamise protsessis. Aastal 1979 loodi tähestikuline nimekiri nimedest, mis roteeruvad iga kuue aasta tagant. Harvey on olnud torminimi aastast 1981 ning selle aja jooksul on olnud kokku kuus temanimelist tormi. See aasta on aga ühing esmakordselt kasutanud nime Irma. Irma võeti kasutusele, et asendada nime Irene - armutu orkaan, mis 2011. aastal Ameerika idarannikul möllas, tõi kaasa Irene'i nimekirjast kustutamise. Nimelt ei kasutata edaspidi segaduste vältimiseks väga võimsate tormide korral samu nimesid.

Kuna Harvey ja Irma on väga võimsad ja hävituslikud, on tõenäoline, et ka neid nimesid enam edaspidi ei kasutata.

Harvey ja Irma Schluter elavad Washingtoni osariigis Spokane'is ning oma pika elu jooksul pole nad kunagi orkaani oma ihusilmaga näinud. Kuid nende armulugu pole mitte ainult «tormiline», vaid ka südantsoojendav: koosveedetud 75 aasta jooksul on nad oma koduuksed avanud 120 kasulapsele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles