Neli head põhjust, miks lapsed peaks magama ühes toas

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

See, et igal lapsel pole oma tuba, ei ole tegelikult mingi tragöödia ja mõjub lastele mitmel põhjusel hästi.

Lapsed õpivad rohkem empaatiat. Vähestele lastele meeldib päriselt oma asju jagada, aga see on eluks väga vajalik oskus. Toa jagamine on hea algus. Kui lapsed peavad ühes toas elama, õpivad nad kannatlikkust, üksteise austamist ja mõistmist. Tänu sellele võivad neist saada hoolivamad ja kaastundlikumad täiskasvanud. Selleks, et lapsed pidevalt ei tülitseks, soovitab pereterapeut Joanna Seidel väljaandes Pure Wow eraldada igale lapsele oma nurk ja esemed, mis on vaid tema omad. Ka tuleb kasuks, kui lapsel on luba kaunistada näiteks oma voodit või üht seina oma äranägemise järgi.

Neist saavad paremad klassikaaslased ja kolleegid. Ühel hetkel tuleb igaühel jagada kellegagi oma ruumi. Olgu selleks ühiselamu tuba, kasarm või esimese elukaaslasega jagatav korter. Lapsed, kes on harjunud oma magamistuba jagama, saavad paremini hakkama olukordades, kus nad on väikeses ruumis teistega koos. Oskus oma asju jagada ning teise hingamisruumist lugu pidada tuleb kasuks ka klassis ja kontoris.

Lapsevanemana võid saada rohkem magada. Kui väike laps ärkab öösel üles, tahab ta lohutust ja kinnitust, et kõik on korras. Ühes toas magavad lapsed õpivad üksteist toetama ja ei aja iga pisema asja pärast vanemaid üles. Enamasti piisab väikelapsele rahunemiseks ka sellest, kui ta näeb, et pole üksi ja kõik on korras.

Lapsed kasvavad omavahel rohkem kokku. Kes ei tahaks, et lapsed saaks omavahel hästi läbi ja oleks lähedased ka täiskasvanuna? Ühist tuba jagades veedavad lapsed paratamatult palju aega koos ja see annab hea aluse tugevate tunnete tekkeks. Õed-vennad otsivad teineteisest tuge ja kindlustunnet, kui nad jäävad magama või on mingil põhjusel endast väljas. Tänu sellele saavad neist suured sõbrad. Lisaks on neil võrreldes eraldi magavatest lastest rohkem võimalust koos mängida ja omavahel juttu rääkida. Mõtle sellele teine kord, kui lapsed voodis itsitavad ja magama ei jää.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles