Mida kujutab endast kolmandat last ootava hertsoginna Kate'i ekstreemne seisund?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cambridge'i hertsoginna Kate Middelton.
Cambridge'i hertsoginna Kate Middelton. Foto: Chris Jackson/PA Wire/PA Images/Scanpix

Kolmandat last ootav Cambridge'i hertsoginna Kate Middelton kannatab äärmusliku rasedusaegse iivelduse ja oksendamise, Hyperemesis Gravidarumi, käes.

See seisund saatis Middletoni esimese raseduse ajal haiglase, kirjutab TIME. Samuti avaldus see teise raseduse ajal. Kui naisel on varasema raseduse ajal esinenud Hyperemesis Gravidarum, siis on suurem tõenäosus, et see tekib ka järgmise raseduse ajal.

Seisundi sümptomid, pidev iiveldus ja oksendamine, võivad viia vee ja oluliste toitainete puuduseni kehas ning põhjustada ka elektrolüütide tasakaalu häireid organismis. Samuti võib esineda näiteks peavalu, väsimust ja minestamist, kirjutab SBS.

Üldiselt ei ole see seisund arenevale lapsele ohtlik, v.a juhul kui ema ei võta raseduse ajal piisavalt juurde ning seetõttu sünnib alakaalus beebi.

Rasedusaegset liigoksendamist esineb kuni kahel protsendil rasedatest ja see on nendel väga levinud haiglas viibimise põhjus, kirjutab kliinik.ee. Uurijate sõnul on see seotud ka lapse väikese sünnikaalu ja enneaegse sünnitusega.

Hyperemesis Gravidarumit võivad põhjustada hormonaalsed muutused, mis toimuvad raseduse esimese trimestri ajal, näiteks tõuseb kiirelt koorioni gonadotropiini (hCG) tase. SBSi järgi ei pruugi sümptomid avalduda naisel enne 15 kuni 20 rasedusnädalat ning vaevused võivad kesta isegi kogu raseduse vältel.

Kui seisundi sümptomid ei avaldu väga ekstreemselt, soovitavad arstid rasedal muuta oma toitumisharjumusi, puhata ja võtta antatsiidide. Äärmuslikuma olukorra puhul viiakse aga naine haiglasse, kus hoitakse raseda toitumisel ja vedelikutarbimisel silma peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles