Raseduse ajal dieeditamine võib teha lapse hoopis paksuks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uurimuse kohaselt võib raseduse ajal dieedi pidamine - täpsemalt süsivesikute tarbimise piiramine muuta lapse DNAd ning suurendada tema tulevast rasvumise riski.
 

Varem loomadel läbi viidud uurimused on näidanud, et muutused toitumises võivad muuta geenide talitlust - seda nimetatakse epigeneetiliseks muutuseks, kirjutab BBC.

Antud uurimuse raames võtsid teadlased proove beebide nabaväädist ning näitasid, et lastel, kelle emad olid raseduse alguses tarbinud eriti vähe süsivesikuid, oli tuvastatav epigeneetiline muutus.

Samuti näitasid teadlased ära tugeva seose selle muutuse olemasolu ja lapse hilisema ehk 6-9-aastaselt avalduva rasvumise vahel.

Teadlaste sõnul näitas uurimus, et 6- kuni 9-aastase lapse paksus sõltub ema rasedusaegsest toitumisest märkimisväärselt rohkem kui lapse enda sünnikaalust, kuid ei sõltu seejuures sellest, kui paks või peenike ema ise raseduse ajal oli.

Muutused tuvastati RXRA geenis, mis on rakkude rasvatootmisega seotud A-vitamiini retseptoriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles