Lähedased sõprussidemed keskkoolieas toovad kasu ka täiskasvanuna (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogemused lähedaste sõpradega ajal, mil noor inimene alles välja kujuneb jäävad positiivselt mõjutama ka täiskasvanueas.
Kogemused lähedaste sõpradega ajal, mil noor inimene alles välja kujuneb jäävad positiivselt mõjutama ka täiskasvanueas. Illustratsioon: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Scanpix

10 aastat kestnud uuringus selgus, et need noored täiskasvanud, kes olid keskkoli ajal keskendunud lähedastele sõprussuhetele olid vaimselt tervemad, kui need, kes olid olnud teismeeas populaarsed.

Lähedased sõprussuhted keskkoolis võivad teismelistel aidata elada õnnelikku ja tervet elu ka täiskasvanueas, kirjutab EurekAlert.

Tehnoloogia teeb aina lihtsamaks pealiskaudsete sõprade võrgustiku loomise, kuid kasulikum oleks oma aega ja tähelepanu pühendada hoopis mõnele üksikule lähedasele suhtele, ütles uuringu kaasautor, Virginia ülikooli psühholoogia professor Joseph Allen.

Uuring leidis veel, et teismelised, kes olid oma vanusekaaslaste seas populaarsed, kogesid täiskasvanueas rohkem ärevust. Uurijad jälgisid 10 aasta vältel 169 teismelist, alustades kui noored olid 15-aastased, vaadeldes neid kuni 25. eluaastani.

Uurijad leidsid, et teismelised, kellel oli lähedasi sõbrasuhteid 15-aastaselt kogesid võrreldes populaarsete teismelistega vähem ärevust, suuremat enesekindlust ja vähem depressiooni sümtomeid 25-aastaselt.

Uurijad leidsid, et tugevate sõprussidemete omamine toetab positiivseid tundeid ajal, mil teismelised hakkavad looma oma identiteeti. Need, kel oli lähedasi suhteid teismeeas, ootasid terveid ja toetavaid sõprussidemeid ka tulevikust.

Suurele grupile inimestele meeldimine ei saa asendada sügavaid ja toetavaid sõprussuhteid. Need kogemused, mida tundsime teismeeas jäävad meiega, olenemata, mis juhtub hiljem, ütles Allen.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles