Eksperdid näevad sündide languse algust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu
Vastsündinu Foto: Artur Sadovski

Tuginedes aasta esimese kolme kuu sündide vähenemisele pakuvad spetsialistid, et tänavu jääb ka aastane sündide arv jääb mullusest väiksemaks.

«Karta on, et see ei ole ajutine vähenemine, vaid et langus, mida ennustasime 2015.aastaks, jõuab kätte pisut varem. Muidugi oleks tore, kui ma eksiksin,» sõnas ka Pelgulinna sünnitusmaja kvaliteedijuht Eva-Kaisa Zupping. Ta ennustas sündide langust, arvestades eelnenud sarnaseid perioode. Lääne-Tallinna keskhaiglas oli kolme kuuga 73 sünnitust vähem.

«Praeguseks veel rasedate arvu olulist langust märgata ei ole,» lisas Zupping samas.

Selle aasta esimesel kolmel kuul on sündinud kokku 411 last vähem võrreldes mulluse aasta algusega. Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna andmeil registreeriti Eesti perekonnaseisuasutustes tänavu jaanuaris 17, veebruaris 145 ja märtsis juba 249 sündi vähem kui mullu samadel kuudel. Ka mullu sündis jaanuaris aasta varasemaga võrreldes 84 last vähem, ent veebruaris sündis juba 20 ning märtsis 57 last rohkem.

Tartu Ülikooli sotsiaalpoliitika teadur Mare Ainsaar nägi samuti sündide languses suuremat märki: «Kolme kuu jooksul selline vahe viitab siiski, et suure tõenäosusega tuleb ka aasta sündide arv madalam kui eelmine.»

«Kõigi viimaste aastate esimeste kuude trendid näidanud ka aasta tulemust, seega on see märk sündimuse vähenemisest,» sõnas Ainsaar.

«Iseenesest ei tohiks laste saamise eas inimeste vähesus veel probleemiks olla, kuigi kunagi saab just sellest Eesti peamine probleem. Seega on tegemist inimeste ettevaatliku käitumisega, sest elu ole olnud viimasel aastal kõige julgustavam ei eluaseme, toimetuleku ega täiendava vastutuse võtmiseks,» arutles teadur.

Statistikaameti analüütik Jaana Rahno oli aga järelduste tegemisel esialgu ettevaatlik. «Esimese kolme kuuga on tänavu registreeritud elussündide arv võrreldes 2010. aasta sama ajaga kõigil kolmel kuul langenud, kuid praegu on veel vara rääkida üldisest sündimuse langusest,» lausus ta.

«Viimastel aastatel on sünde olnud kõige rohkem just suvekuudel ja seetõttu saab alles pärast suve teha järeldusi aasta sündide arvu languse või tõusu kohta,» märkis Rahno.

Tänavu jaanuaris registreeriti 1194 sündi (2010. jaanuaris 1157) ning veebruaris 1049 sündi (2010. veebruaris 1194), märtsis 1257 (2010. märtsis 1506) sündi.

Sünni registreerimiseks on seaduse järgi aega üks kuu. Statistikaamet analüüsib sündimust põhjalikumalt siis, kui koos on kogu aasta sündide andmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles