Seksuaalterapeut: tupe kuivuse vastu aitab kõige paremini seks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Vagiina depressioon ei ole nali. Tegu on valuliku seisundiga, mis võib põhjustada sügelust ja kipitust ning suurendada tupe atroofia riski.

Tupe atroofia võib tabada igas vanuses naisi, kuid kõige enam kogevad seda menopausi läbivad või hormoonravi saavad naised, kirjutab news.com.au. Selle peamiste sümptomite alla kuuluvad voolus, kipitus, sügelus, probleemid urineerimisega ja valu seksi ajal.

Kuigi juba kõik eelnevalt loetletu võib seksiisu oluliselt vähendada, on just regulaarsed orgasmid (saavutatud kas siis partneriga või üksi) need, mis kõige paremini ebameeldivaid sümptomeid leevendavad. Orgasm on tupele justkui trenn, mis parandab genitaalide verevarustust.

«Terve seksuaalelu partneriga või iseendaga on väga oluline,» selgitab Londonis tegutsev seksuaalterapeut Louise Mazanti, kelle sõnul toovad inimesed sageli seksuaalelu puuduse põhjuseks selle, et partnerit ei ole. «Aga unustage see ära ja nautige seksuaalsuhet iseendaga. Kasutage massaaži ja puudutusi selleks, et kude muutuks elavamaks, veri käiks ringi ja kude oleks elastne. Kude vajab trenni!»

Tänu paremale verevarustusele pääseb tuppe rohkem hapnikku ja see vähendab omakorda põletiku, tupeseinte õhenemise ja kuivuse tõenäosust. Kui rakud ei saa piisavalt hapnikku, ei saa need Mazani selgitusel kõrvaldada koest jäätmeid ja see võib põhjustada nii põletikku kui tupe atroofiat.

Loe siit: Hädas kuiva tupega? Seitse viga, millega sa enda elu piinarikkamaks teed

Toksiinide ladestumine takistab ka vajalikke toitainete ligipääsu rakku, mille tagajärjel võib kude nõrgeneda ja õheneda. Mazanti hoiatab, et kui seks muutub võimatuks, ei ole see enam pelgalt füüsiline probleem. «Kui naise võime seksida ja erutuda väheneb, on see tohutu identiteedimuutus. Hakkad endalt küsima «kes ma nüüd olen, kui ma ei ole enam see seksuaalne naine, kes ma varem olin?» See võib põhjustada depressiooni, identiteedikriisi ja eksistentsiaalsuse sügavamat  mõtestamist,» märgib Mazanti.

Tupekuivuse vastu saab kasutada libesteid ja vaginaalseid niisutavaid kreeme, mis parandavad oluliselt seksuaalelu kvaliteeti. Vaginaalset kreemi tuleb kasutada iga kahe kuni kolme päeva tagant, kuid selle mõju kestab kauem kui libestil. Libestit kasutatakse enamasti vaid konkreetselt seksi ajal, et vahekord oleks lihtsam ja nauditavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles