Toitev ja tervislik: Tatra suurepärased omadused, millest sul varem aimugi polnud (1)

Veski Mati
, Kvaliteedi saladus igas köögis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
tatar
tatar Foto: Ervins Strauhmanis

Kas kujutad ette, et esimesed riisiterad leiti Hiinast juba 12 000 aastat tagasi ning kuigi tatrataim kujunes tunduvalt hiljem – ligi 2500 aastat tagasi on tänapäeval mõlemad toiduained kõrgelt hinnatud, tervislikud ja toitvad. Meie toidulauale jõudis tatar alles 18. sajandil, küll aga rohkem Lõuna-Eesti kandis, kuid tänasel päeval kasvatavad mitmed Eesti ettevõtted kodumaist tatart kuni 350 hektaril. Huvitaval kombel peetakse tatart teraviljaks, ent taim on hoopis sugulane oblika ja rabarberiga. Tatra viljaks on seevastu hoopis pähkel. 

Nii riis, kui tatar on mõlemad tervisele kasulikud, ent figuurist hooliv dieedipidaja peaks kindlasti otsustama tatra kasuks, sest tatras on vähem kaloreid ja rasva. Tatratangudel on tohutult suur toiteväärtus. Meie organism omastab tatras olevaid toitaineid kergelt ning kõhus ei teki raskustunnet. Tatras on ohtralt asendamatuid aminohappeid – koguni kõik kaheksa inimesele vajalikku aminohapet, rohkem B-grupi vitamiine ja mikroelemente kui teistes kõrrelistes. Samuti on tatras väga palju rauda, kaaliumi, magneesiumi, fosforit, tsinki, vaske ja ka P vitamiini - flavonoidi, mida kasutatakse külma- ja kiirituskahjustuste korral ning mis sarnaneb oma toimelt C-vitamiinile. Tatar sisaldab ka väga kasulikku oomega-3 rasvhappeid, mis teevad organismile pika pai. Tatrale omase maitse annavad sisalduvad glükoos ja fruktoos.

Kuidas mõjub tatar tervisele?

Tatral on vererõhku ja vere kolesteroolitaset alandav toime. Nimelt tatra seedimisel jõuab glükoos verre pika aja vältel, mistõttu tatar aitab veresuhkru taset pika aja jooksul stabiilsena hoida.

Tatar hoiab töökorras silmanägemise ja ajuvereringe

Puhastab ja tugevdab veresooni ning aitab ära hoida turset ja verevalumite teket

Tatar tugevda kehas toimuvaid põletikuvastaseid protsesse ning pidurdab bakterite paljunemist

Mõjub tervendavalt ja aitab ravida haavandeid, köha, kõhunäärme-, soolestiku- ja maohaigusi, kõhukinnisust.

Tatar normaliseerib isu ning hoiab isud kontrolli all

Võib ära hoida mitmesuguseid vähkkasvajaid ja aitab vältida suhkruhaigust

Tatar parandab ainevahetust ja seedimist.

Tatar suurendab lihasjõudu ja vastupidavust ning mõjub kehale ergutavalt

Foto: Veski Mati

Tatar on imeline toit, mida lauale panna, sest tatras on olemas kõik, et toituda täisväärtuslikult. Tänapäeval on tatrast võimalik valmistada magustoite ja desserte, pirukaid, salatit ja erinevaid vürtsikaid suussulavaid hautiseid. Veski Mati valikust leiab röstitud tatra nii kile, kui karp pakendis. Pakendite vahe seisneb toidu idees – kilepakendis tatart on mugavam kasutada erinevate toitude valmistamiseks ning karp pakendis valmis mõõdetud 4x125 grammis kuumakindlates kottides tatar sobib keetmiseks ja serveerimiseks erineva liha kõrvale. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles