Miks tekib augustikuus masendus?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Masendus võib tekitada tunde, nagu ei tahakski enam midagi teha.
Masendus võib tekitada tunde, nagu ei tahakski enam midagi teha. Foto: Panther Media / Scanpix / Monkeybusiness Images

Suvi hakkab lõppema, lapsed lähevad peagi tagasi kooli ja ööd muutuvad külmemaks, see võib muuta meeleolu nukraks.

Kuigi augustikuus saab nautida veel grillipidusid või rannas veedetud päevi, kimbutab osa inimesi siiski kurvastus või lausa hooajaga seotud masendus, kirjutab travelandleisure.com. USA Westchesteri meditsiinikeskuse psühhiaatria osakonna juhataja Stephen Ferrando nimetab seda nn augustimasenduseks (August blues).

See on tema sõnul sama tunne, mis valdab inimesi pühapäevaõhtuti, kuid sel juhul kestab see emotsionaalne seisund kauem. Ferrando sõnul võib seda seisundit tõlgendada kui valgusepuudusest põhjustatud masendust (seasonal affective disorder, SAD).

Ferrando selgitas, et meeleoluhäire diagnoosimiseks tuleb ravida vähemalt kaks nädalat üsnagi püsivaid sümptome, mis ei näita leevenemise märke. Samas isegi kui su emotsionaalne seisund pole selline, et see sobituks SADi definitsiooniga, võid kogeda siiski subkliinilist versiooni sellest häirest.

Ta lisas, et kui midagi on subkliiniline, siis ta kestus on lühem, häire pole nii tõsine ja sümptomid esinevad aeg-ajalt. «Kui juhtub midagi head, tunned end paremini, aga kui läheb halvemini, siis tunned end väga halvasti,» kirjeldas Ferrando olukorda. Diagnoositud SAD ei sõltu aga olukorrast.

Kuigi tavaliselt esineb SAD talvekuudel, siis augustis mõjutavad seda kooli algusega seotud ärevus, puhkuse lõppemine ja tekib ka eesootavate pühade hirm. Seda olukorda saab ennetada, kui püüda hoida eemale negatiivsetest emotsioonidest, rääkis Fordhami ülikooli psühholoogia dotsent Rachel Annunziato. Seetõttu soovitab ta suve viimastel päevadel end muust maailmast ja eelkõige internetikeskkonnast välja lülitada ja mõelda tagasi oma suvele.

«Mõnikord tunnen end süüdi, et ma võtan augustis puhkust ja lülitan end välja, kui peaksin tööd tegema,» kirjeldas Annunziato oma tundeid. Ta lisas, et tegelikult on väga oluline teha väike paus, eriti kui pole hiljuti puhatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles