Inimene mõtleb ise oma seljavalu krooniliseks

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alaseljavalu esineb mingil hetkel 84 protsendil inimestest, kuid 5–10 protendil jääb see püsivaks probleemiks.
Alaseljavalu esineb mingil hetkel 84 protsendil inimestest, kuid 5–10 protendil jääb see püsivaks probleemiks. Illustratsioon: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kui seljavalu muutub krooniliseks ei piisa selle ravimisel ainult füüsiliste tegurite vaatlemisest, vaid arvesse võtta ka psühholoogilised faktorid, mis mõjutavad probleemi püsimist, kirjutab füsioterapeut Mati Arend Kliinikumi lehes. 

Kroonilise alaseljavalu puhul on tegemist tervet ühiskonda haarava probleemiga, sest viimaste uuringute kohaselt on haigus kõige sagedamini esinev põhjus n-ö vaevuse ja töövõimetusega elamiseks, kirjutab Mati Arend Kliinikumi lehes

Krooniliseks võib pidada valu, mis on kestnud üle kolme kuu ning lisaks valule kogevad kroonilise seljavalua inimesed ka ärevust ja depressiooni , mis mõjutavad nende majanduslikku ja sotsiaalset toimetulekut. Paljudel kroonilise alaseljavalu patsientidel esinev hirm liigutamise ja uue alaseljavalu tekkimise episoodi ees vähendab tõenäosust, et neile meeldiks olla füüsiliselt aktiivne.

Arendi arvates hoiavad kroonilise seljavalu probleemi «elus» ühiskonna uskumused sellest seisundist. Arvatakse, et selg on nõrgim koht ja seda on lihtne vigastada, kuigi tegelikult on selg üks tugevamaid struktuure kehas. Samuti pööratakse probleemsele kohale liigset tähelepanu ja seetõttu löövad närvisüsteemis häirekella ka väga väiksed ja tegelikult valutud tegevused.

Lisaks esineb inimestel, kellel pole kunagi seljavalu olnud, 91 protsendil diskide degenereerumist ehk kulumist ja 38 protsendil diskide prolapsi. See näitab seda, et arst ei saa ravida röntgen- või MRT pildi vastust, vaid keskenduma konkreetsele inimesele oma probleemide ja soovidega.

Mitmete mõjurite olamasolu ongi viinud n-ö biopsühhosotsiaalse mudeli väljatöötamiseni kroonilise alaseljavalu ravimises. Loe erinevatest kroonilise alaseljavalu põhjustest pikemalt Kliinikumi juunikuu lehest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles