Tõeline põhjus, miks Hillary Clinton suutis Billile afääri Monicaga andestada

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Carlos Barria / Reuters / Scanpix

Kui suhe jookseb karidele, võib väga raske olla leida endas jõudu partnerile andestada. Kui ta aga on valetanud tervele maailmale, võib see olla võimatu. Kuidas Hillary seda siiski suutis?

Kuidas võivad meie mõtteviisid kahjustada meie elu ning kuidas seda muuta, et leida arenemisvõimalusi suhetes ja armastuses? Carol S. Dwecki uus raamat «Mõtteviis» aitab leida nendele küsimustele vastused.

Avaldame katkendid 6. peatükist «Mõtteviisid armastuses (või selle puudumises)».

KAS SEDA ABIELU SAAB PÄÄSTA?

Aaron Beck räägib paaridele nõustamisel, et nad ei mõtleks kunagi järgmisi kinnisele mõtteviisile omaseid mõtteid – minu elukaaslane pole suuteline muutuma. Meie suhet ei saa parandada mitte miski. Ta ütleb, et need seisukohad on peaaegu alati ekslikud.

Mõnikord on raske selliseid mõtteid mitte mõelda, näiteks Bill ja Hillary Clintoni puhul. Kui Clinton oli president, valetas ta kogu riigile ja iseenda naisele oma suhte kohta Monica Lewinskyga. Ning Hillary kaitses teda: «Minu abikaasal võib olla puudusi, ent ta pole mulle kunagi valetanud.»

Tõde tuli siiski välja, nagu see ikka kipub juhtuma, eriti kui sellele aitab kaasa eriprokurör. Reedetud ja maruvihane Hillary pidi nüüd otsustama, kas Bill on püsivalt halb ja ebausaldusväärne abikaasa või lihtsalt mees, kes vajab tublisti abi.

Praegu on õige hetk tuua välja oluline aspekt – usku, et elukaaslasel on potentsiaali muutuda, ei tohi ajada segi usuga, et kaaslane ka tegelikult muutub. Ta peab soovima muutuda, sellele pühenduma ning selle nimel konkreetseid samme ette võtma.

Clintonid läksid nõustamisele, kulutades sellele järgneva aasta jooksul igal nädalal terve päeva. Nõustamise abil jõudis Bill arusaamisele, et alkohoolikute lapsena oli ta õppinud elama kaksikelu. Ühelt poolt oli ta õppinud juba varases eas võtma enda õlule ülemäärast vastutust – näiteks keelas ta poisina karmilt oma kasuisa, et too tema ema ei lööks. Teiselt poolt oli Clintoni elus külg, mille osas ta endale vähe vastutust võttis, kus ta teeskles, et kõik on korras, hoolimata sellest, mis tegelikult toimus. Just nii saigi ta ilmuda teleekraanile ja tõsimeeli vanduda, et tal polnud Lewinskyga suhet. Siis viibis Clinton selles vastutuse puudumise ja kõige eitamise maailmas.

Hillaryt õhutati Billile andestama. Ühel õhtul helistas Stevie Wonder Valgesse Majja ja küsis, kas võib läbi astuda. Muusik oli kirjutanud naisele laulu andestamise jõust ning mängis selle talle tol õhtul ka ette.

Ometi poleks Hillary suutnud andestada inimesele, keda pidas valetajaks ja petiseks. Ta suutis andestada vaid mehele, kelle puhul uskus, et ta võitleb tõsiselt oma probleemidega ning püüab areneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles