Paide tüdruk annetas patsi vähihaigetele

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Paide tüdruk Linda Blande (17) kasvatas aasta otsa juukseid veel pikemaks, et saaks annetada juukseid neile, kes on need mõne haiguse tõttu kaotanud.

Kuni käesoleva suveni polnud Linda Blande juuksed olnud kunagi lühemad kui poolde selga. Vähemalt niikaua, kuni ta ise mäletab. Pikad juuksed olid osa tema olemusest.

Linda oli õppinud neid punuma ja sättima mitmel moel. Ka lähedased ja sõbrad olid harjunud sellega, et Linda ja pikad juuksed käivad kokku.

Viimase kuu-poolteise jooksul on ta aga üsna tihti kuulnud küsimust: «Linda, kus su juuksed kadusid?»

Kuhugi ei kadunud, ära lõikas. Tegelikult lõikas küll juuksur, aga seda Linda palvel. «Mõnel inimesel on suu ka päriselt lahti vajunud ja siis on alles küsinud,» ütles ta muiates.

Kuna Linda teadis, et plaan juuksed maha lõigata ei pruugi tema tutvusringkonnas kuigi suurt heakskiitu pälvida ning sõbrad võivad üritada teda ümber veenda, siis ta oma plaanist patsist loobuda eriti kellelegi ei rääkinud.

Linda ütles, et teiste abistamine on talle alati naeratuse näole toonud, kuid juba mõnda aega oli temas tahtmine teha midagi päriselt olulist.

Kuidas temani jõudis mõte juuste annetusest, Linda enam tagantjärele ei mäletagi, kuid see oli eelmisel suvel. Niisiis kasvatas ta oma loomulikke blonde pulksirgeid juukseid veel aasta jagu, et annetuse väärtus oleks veelgi suurem.

Et gümnaasiumis käib Linda Blande Pärnus, kus on ka tuttav juuksur, läkski ta 30. juunil tema juurde, selgitas oma mõtet veel kord ja istus tooli.

Kui juuksed olid kummiga kinnitatud ja juuksur käärid kätte võttis, sulges Linda silmad. «Natuke hirmus oli ikka,» tunnistas ta. Mis sest, et ta ju teab: juuksed kasvavad tagasi ja temal päris kiiresti.

Pärast pani Linda patsi posti, täitis internetis ankeedi ja mõni päev hiljem leidis postkastist tänukaardi. Midagi keerulist tema meelest juuste annetuses polnud.

Kahe kummiga kinnitatud 41sentimeetrine pats on nüüd parukameistrite käes ja valmib parukas, mida saavad kanda kas vähihaiged või teised, kes mõne haiguse tõttu juuksed kaotanud.

Linda teab, et ainult tema patsist jääb ühe paruka tarvis väheks, vaja on vähemalt kahe inimese juukseid.

Linda ütlust mööda on paljud temalt küsinud, kas tal kahju polnud juukseid ära lõigata. «Ei, mul ei olnud kahju,» kinnitas ta.

Seda enam, et lühemasse soengusse jäävad lokid paremini, saab teha toredaid osalisi punutisi ning on põhjust ka garderoobi uuendada, sest rõivad, mis pikkade juustega sobisid hästi, nüüd enam lühema ja vallatuma stiiliga hästi ei passi.

Kuigi uue soenguga harjumine ja juuste sättimise õppimine alles kestab, on Linda otsusega rahul ega välista tulevikus juuste annetuse kordamist. «Eks paistab, kuidas mulle lühike soeng meeldima hakkab,» sõnas ta.

Ettevõtmise Sinu Juuksed algataja ja Eesti juuksurite ühenduse tegevjuht Kertti Viru ütles, et praeguseks on juukseid annetanud napilt alla kahesaja inimese.

Kui mitu parukat saab annetustest teha, on Viru selgitusel individuaalne, kuid ühele parukale läheb tõesti vaja mitme annetaja juukseid. «Inimese juuksed ei ole kõik ühepikkused, kasvavad faasidena ning juukse olemus erineb pea piirkondades,» põhjendas ta.

Juuksurina töötav Viru teab hästi, et juuksed võivad tuua suurt rõõmu, aga põhjustada ka tülisid ja arusaamatusi. Juuste puudumine ei tee ainult õnnetuks, vaid põhjustab sotsiaalset ebakindlust ja tõrjutust.

Virule on teema oluline olnud juba rohkem kui kümme aastat, kuid aastaid tagasi seda tõstatades põrkus ta vastuseisule. Probleemi tõstis jälle päevakorrale väike tuttav tragi tüdruk, kes suurema osa ajast oli elanud USAs, kus on juuksekadu põhjustavate haigustega silmitsi seisvatele inimestele loodud tugev tugivõrgustik alates parukatest kuni psühholoogilise abini. «Juuste annetuse kampaania algatasimegi koos selle imetoreda piiga emaga aasta tagasi,» täpsustas Viru.

Praegu peaks parukaid jätkuma kõikidele soovijatele. Pärisjuustest parukaid saavad viiendiku odavamalt eelkõige lapsed ja noored, kes on meditsiinilistel põhjustel juusteta jäänud.

Heategevusliku ettevõtmisega on ühinenud juuksureid üle Eesti, kes lisaks patsi mahalõikamisele teevad annetajale ka soengu. Seda kõike tasuta.

Järvamaal on selliseid juuksureid esialgu üks: Helen Jürgenstein FieRa salongist. Jürgenstein ühines ettevõtmisega umbes pool aastat tagasi. «Tallinnas juuksurina töötav klassiõde kutsus ja olin kohe nõus,» ütles ta.

Lisaks patsilõikusele ja soengule paneb Jürgenstein patsi ümbrikusse ja posti, seega pole kliendil vaja ise sellega tegeleda.

Patsiannetajaid pole poole aasta jooksul just palju olnud – vaid kaks, mõlemad täiskasvanud. Kuna heateo eeldus on võimalikult naturaalsed juuksed, saab just sage värvimine või lokkimine paljudele annetada soovijatele takistuseks.

5aastased on olnud noorimad juusteannetajad.

Millised juuksed sobivad annetuseks

• Juuksed peavad olema vähemalt 25 cm pikad ja soovitatav mitte värvitud ega lokitud.

• Juuksed peavad olema kokku seotud – juukseotsad saba ühes ja lõikekoht teises otsas.

• Segamini läinud ja/või põrandalt kokku pühitud juuksed kahjuks ei sobi.

• Annetada sobib ka juukseid, mis on ära lõigatud juba aastaid tagasi.

Allikas: sinujuuksed.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles