Seitse asja, mida sa ei tohiks kunagi oma silmadele teha

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervetesse silmadesse saad panustada regulaarselt käitudes ilma silmi kahjustamata.
Tervetesse silmadesse saad panustada regulaarselt käitudes ilma silmi kahjustamata. Illustratsioon: Volodymyr Melnyk/Panthermedia/Scanpix

Tervete silmade jaoks saab teha pidevaid valikuid, mis mõjuvad meie nägemisorganitele hästi, nagu meigi eemaldamine enne magamaminekut või igaaastane silmakontroll.   

Silmade jaoks tuleks loobuda harjumustest, mis võivad suurendada mustuse sattumist silma ja seeläbi silmapõletikku haigestumise riski, kirjutab Health.  

1. Magada kontaktläätsedega

Isegi öiseks kasutamiseks mõeldud kontaktläätsed võivad blokeerida hapnikku pääsemist sarvkestale, mis võib tekitada põletikku ja sarvkesta haavandeid. Maga ilma läätsedeta igal uinakul, mis kestab kauem kui mõned minutit.

2. Silmakontroll vahele jätta

Silmi võiks kontrollida kord aastas. See aitab arstil märgata silmade kõrvalekaldeid nagu lõhkenud veresoon või kasvaja, mida inimene suure tõenäosusega ise ei tuvasta.

3. Silmalainerit silma limaskestale panna

Silmalaineri või -pliiatsi kandmine alumise või ülemise lau limaskestale võib olla riskantne. Meigivahendid võivad seguneda pisaratega ja katta kontaktläätsed meigiosakestega, mis omakorda võivad silma baktereid viia.

4. Jätta magamise ajaks meik peale

Silmameigiga magamine võib ummistada silmanäärmed, mis tõstab nahaärrituse, visktrike ja odraiva tekkimise riski. Tee meigieemaldamisest oma õhtune rutiin.

5. Unustada oma toodete säilivuskuupäeva kontrollida

Kasutades aegunud puhastustooteid, kontaktläätsi või silmatilku on kindel, et need on vähem tõhusad. Alati ole kindel, et tooted on veel kasutuskõlblikud. Eriti hoolas tasub olla kontaktläätsede puhul, mille hoiustamiseks mõeldud steriilne vedelik aja jooksul lahustub.

6. Kasutada liiga palju silmatilku

Punetust vähendavad silmatilgad kahandades ajutiselt veresooni. Kuid seal on konks – tilkadel kipub olema tagasilöögi efekt, mis teeb punetuse pikemas plaanis hullemaks. Kui punased silmad on pidev probleem, tuleks diagnoosi saamiseks arsti poole pöörduda ning leida jätkusuutlikum ravivahend.

7. Unustada talvel päikeseprille kanda

Päike kahjustab silmi ka talvel. Kanna päikeseprille terve aasta jooksul, et ennetada päikesepõletust, silmalaugude nahavähki, hall kaed ja kollatähni degenereerumist. Vali prillid, mis blokeerivad 99 kuni 100 protsenti UVA- ja UVB-kiirgusest.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles