Küsitlus: kolmandik eesti emasid peab beebipeo korraldamist halvaks endeks

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Beebipeod või siis baby shower'id, nagu neid inglise keeles nimetatakse, on läänemaailmas tulevaste emade jaoks populaarne traditsioon. Selle eesmärgiks on teha emaks saavale naisele kingitusi, mida tal lapse saabudes vaja võib minna. Viimasel ajal on see traditsioon jõudnud ka Eestisse ja hakanud järjest rohkem populaarsust koguma, kirjutab Happymania.ee.

Beebipidu peetakse tavaliselt kaks kuud enne lapse sündi ning samas tähistatakse sellega koos ema töölt koju jäämist.

Sotsiaalmeedias tehtud küsitluses selgus, et vahel on beebipidude korraldajad emad ise, kuid enamasti on selleks siiski sõbrad ja tuttavad. Tulevasel emal ei jätku selleks lihtsalt aega ega energiat.

Küsitlusele vastas 245 naist, kellest 70 protsenti (171) arvas, et beebipeod on tänapäeval hea viis tähistamaks peatselt saabuva uue ilmakodaniku sündi. See muudab samas ka tulevase ema raseduse rohkem värvikamaks ning pakub võimaluse rutiinist välja astuda ning sõprade seltsis lihtsalt lõõgastuda.

Üks emadest ütles nii: «Ma arvan, et see on hea traditsioon. Esiteks, tähistamisi ei ole kunagi piisavalt, teiseks vajavad rasedad lihtsalt rohkem positiivseid emotsioone. Mina ise tegin beebipeo ja see oli suurepärane: lilled, kingitused, lahked sõnad ning südamlikud jutuajamised. Me vajame seda kõike. Õnnelik ema ja õnnelik beebi.»

Küsituses osalejate seas oli ka emasid, kes kahetsesid, et nad ei korraldanud beebipidu kui selleks oli võimalus. Pärast lapse ilmale tulekut on sellist laadi pidude pidamine pigem tagaplaanile nihkunud.

Oli ka vastandlikke arvamusi. 30 protsenti küsitletutest arvas, et tähistamisega ei tohiks liiga vara algust teha, sest see võib olla halvaendeline. Pigem tähistada siis, kui laps on juba edukalt ilmavalgust näinud. Oli ka arvamusi, et sõbrad ja tuttavad võivad kokku saada ja õnnitleda tulevast ema spontaanselt, ilma suurema planeerimiseta.

Peab mainima, et enamik eesti naisi juba peab beebipidusid ning meenutab rõõmuga hetki, mil nad istusid sõpradega restoranis või kodus. Üks emadest meenutas, kuidas tema beebipidu toimus veepargis.

Paari aastaga on tekkinud väga palju ettevõtteid, kes organiseerivad beebipidusid ning ka hulganisti temaatilisi poekesi, kust on võimalik osta vastava sündmuse jaoks kingitusi ja kaunistusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles