Uudne peenisekleeps on teinud arstid ärevaks

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Internetis on võimalik osta toodet, mis peaks muutma kondoomide kasutamise ebavajalikuks – nimelt saavad mehed oma peenisele kanda liimi, et takistada sperma tuppe jõudmist. Toode aga on muutnud mitmed arstid ärevaks.

«Tunneta oma partnerit, tunneta vabadust, tunneta turvalisust,» seisab toote nimega Jiftip the Diktip koduleheküljel. Toodet on üsna kerge kasutada – tegemist on painduva kleepsuga, millega mehed saavad kinni katta ureetra. Jiftipi valmistajad kinnitavad, et «miski ei pääse [peenisest] välja enne, kui sa kleepsu eemaldad», rõhutades, et see tuleks siiski õigel ajal eemaldada – st enne ejakuleerimist. Idee on selles, et erinevalt tavalisest suguühte katkestamise meetodist, mida paljud paarid rasestumise vältimiseks kasutavad, saab peenist kinni kleepides olla kindel, et enne «plahvatust» ei satu tuppe üldse spermat.

AOL aga kirjutab, et Ohio perearst dr Gary L. LeRoy ei saa üldse Jiftipi tööpõhimõttest aru. «On põhjus, miks meil on kusiti – selleks, et uriin ja sperma välja pääseks. Selle katmisel pole mingit teaduslikku ega bioloogilist põhjendust,» arvab ta.

Dr Arik V. Marcell John Hopkinsi haiglast ei soovitaks kindlasti kleepsu oma partneritele. «Ma ütleks oma patsientidele, et see on täielik raharaiskamine ja võib potentsiaalselt nende ja oma partneri tervise ohtu seada,» ütleb Marcell.

Tasub ka mainida, et toode ei ole saanud veel kohaliku terviseameti luba ning hetkel pole tegemist ametliku rasestumisvastase vahendiga. Ka Jiftipi loojad ise tuletavad meelde, et suguhaiguste eest kaitseb vaid kondoom. Seega – seni, kuni pole tõestust, et tegemist on kasuliku ja ohutu vahendiga, tasub jääda teada-tuntud viiside juurde, et muuta seks turvaliseks nii naisele kui mehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles