Lapsevanemad, kõrvad kikki: kuidas tagada, et su lapsest kasvaks edukas ettevõtja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Oma äri alustamine võib paljudele tunduda üsna kauge ja suurejooneline unistus. Ent kes siis lapsevanemana ei mõlgutaks mõtet, et äkki on minu laps järgmine Mark Zuckerberg või Richard Branson. Kellest aga saab edukas ettevõtja? Kas see on midagi, mida vanematel on võimalik lapse kasvamisel kontrollida?

Tänases infokülluses leiab lõpututes kogustes õpetussõnu ettevõtjaks saamisest ja hakkamisest. Ameerika kirjanik ja aastakümneid valituses juhtivatel kohtadel töötanud kahe lapse ema Margot Machol Bisnow läheneb noortes ettevõtlikkuse arendamisele omamoodi. Mõlemad tema pojad on täna oma alal tegijad: üks loob edukaid muusikapalu Magic Giant bändi alt ning teise poja idee Summit Series korraldab noortele ettevõtjatele konverentse ja seminare.

«Emad-isad ikka soovivad, et tema laps areneks loomulikult ning oleks selline, nagu ta on. Kui laps ei soovi saada ettevõtjaks, ei tohi teda sundida,» kirjeldab Bisnow oma mõtet, milleni ta jõudis üsna kiiresti, kui ta kirjutas raamatut «Raising an Entrepreneur: 10 Rules for Nurturing Risk Takers, Problem Solvers, and Change Makers».

Raamatu valmimisel intervjueeris ta 60 edukat ettevõtjat ja nende vanemaid ning uuris, milline oli nende kasvamine. Küsitletute ring oli võimalikult mitmekesine: pooled mehed, pooled naised ning kõikidest sotsiaalmajanduslikest rühmadest ja perekonnatüüpidest. Vaatamata äärmiselt erinevatele taustadele, saab väita, et ettevõtjad oli kasvatatud väga sarnaselt.

Toeta lapse sisemist kirge

Mida sa siis peaksid lapsevanemana tegema? Alusta oma lapse kuulamisest. Selgita välja, mida ta armastab. On see siis mõne spordialaga tegelemine, muusika loomine, joonistamine, näitlemine, filmimine, õpilasomavalitsuses kaasa löömine, male mängimine, laulmine, tantsimine, arvutimängudes rallimine, lugude kirjutamine, vabatahtlikuna mõnes projektis osalemine, väikese õpilasfirma alustamine, katkiste asjade parandamine või ürituste korraldamine. Kui näed, et ta teeb midagi kirega, lase tal tegutseda: see võib olla tema elu kutsumus.

Kui julgustad last tema huviga maksimaalselt tegelema, teeb ta seda. Ta näeb selle nimel kõvasti vaeva, sest ta armastab seda. Kui ta saab teha midagi, mille ta on ise valinud, muutub ta oma tegemises aina paremaks ja usaldusväärsemaks. Nii hüppabki ta igal hommikul elevusega voodist üles.

Mitmed ettevõtjad võtsid oma lapsepõlve kirglikust huvist kaasa oskused ja teadmised nende loodud ettevõttesse.

  • Joel Holland tegi noorukina filme. Tema firmat Video Blocks tuntakse kui maailma tuntuimat liitumispõhist videopanka.
  • Alexis Jonesile meeldis lugusid jutustada. Tema algatusel loodi noori tüdrukuid inspireeriv ja ühendav veebiplatvorm I Am That Girl.
  • Kevin Plank alustas T-särkide müügiga juba keskkoolis. Tema loodud on rahvusvaheline spordirõivaste ja -tarvete firma Under Armour.
  • Nyla Rodgers võttis noorena osa mitmetest teenindusprojektidest. Tema asutatud on Mama Hope, mis tegeleb erinevates Aafrika riikides tervise-, haridus-, ja põllumajandusprojektidega.
  • Hooman Radfari ema toetas igati tema kirge arvutimaailma vastu. Täna on ta idufirma Expa üks kaasasutajatest.
  • Robert Stephensile meeldis asju parandada. Tema lõi elektroonikafirma Geek Squad.
  • Paige Mycoskie nautis joonistamist. Täna juhib ta värviliste joonistustega rõivastebrändi Aviator Nation.
  • Matt Mullenwegi ema toetas oma poja huvi mängida saksofoni ja tegeleda arvutiga.  Tema loodud WordPressi kodulehtede platvormi kasutab terve maailm.

Ettevõtjate seas oli ka neid, kes said oma hobiga tegeledes arendada omadusi, mida iga ettevõtja vajab. Sihikindlus ja võistlushimu aitavad neil täna väsimatult oma firmat juhtida.

  • Simon Isaacs oli noorukina suusataja. Järjekindlus, saavutusvajadus ja pühendumine, mida ta võistlusteks valmistumisel õppis, aitas tal luua ühe tuntuima isadele suunatud veebilehe Fatherly.
  • Kaksikud Radha and Mikki Agrawal mängisid terve lapsepõlve jalgpalli. Tänaseks on neist saanud sariettevõtjad, olles asutanud Daybreaker, Thinx ja Wild restoranid.
  • Eric Ryani visadus pärineb purjetamisest. Ta on üks keskkonnasõbralike puhastustoodete Method kaasasutajatest.
  • Reggie Aggarwal arendas läbilöögivõimet üliõpilasesindust juhtides. Tema algatusel loodi ürituste tarkvara Cvent.
  • Blake Mycoskie sai oma sihikindluse ja võistlushimu tennisevõistlustelt. Temale kuulub TOMS jalanõudefirma.

Soodusta ideede teket

Bisnow arvab, et laps ei saa olema kunagi milleski suurepärane, kui tal ei ole võimalik ellega pidevalt tegeleda. Ja kindlasti ei soovi ta järjest tegeleda millegiga, mis talle endale ei meeldi. Kui laps saab teha seda, mida ta armastab, arendab ta endas loomulikul teel pühendumust, sihikindlust, loomingulisust, julget pealehakkamist – kõiki omadusi, mis soodustavad ettevõtjaks hakkamist.

Kui laps saab milleski piisavalt heaks, küll ta mõtleb ise välja tee, kuidas oma oskusi laiendada ja nendega midagi uut peale hakata. Nii sünnivadki ideed ettevõtlusega alustamiseks.

Keegi ei garanteeri, et lapsepõlve hobi võib olla seemneks tulevase ettevõtte loomisel, ent südamelähedase asjaga tegelemine soodustab igal juhul sisemist rahulolu ja arengut. Nii ütlebki Bisnow, et iga lapsevanem toetaks oma lapse kirge ja vaataks, kuidas ta võsuke õitseb. Miski pole ju olulisem, kui näha oma last naeratamas.

Allikas: yfsmagazine.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles