Ära raiska toitu: puu- ja köögiviljad, mis säilivad kõige paremini

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Vaevalt keegi meist niisama lihtsalt raha prügikasti viskaks. Küll aga satuvad sinna toidud, mis on jäänud õigel ajal söömata. Seda kulu annab tegelikult väga lihtsalt vältida.

Ole nutikam ja mõtle oma menüü läbi. Kui sa pole kindel, kui pikaks ajaks pead koju toitu varuma, siis eelista selliseid puu- ja juurvilju, mis ei rikne kõigest mõne päevaga. Näiteks lähevad kergesti pahaks sellised õrnad viljad nagu spinat, viinamarjad ja kiivi. Kasulikum on osta hoopis kapsast, mis püsib pikka aega värskenda, soovitab Prevention.

Õunad

Õunad kestavad jahedas väga hästi. Kui tahad, et need säiliks külmikus nädalaid, pane need teistest köögiviljadest eraldi kilekotti. Kõige esimesena söö ära suuremad õunad, sest need lähevad teistest varem mädanema.

Peet

Külmkapis (või keldris) säilivad peedid värskena kaks kuni neli kuud. Lõika pealsed maha ja külmkapis hoides pane need perforeeritud kilekotti, et teiste toitude gaasid neid ei mõjutaks.

Kapsas

Kõige paremini maitseb kapsas siis, kui see on otse peenrast võetud, kuid tegelikult säilib see jahedas hästi vähemalt kaks kuud.

Porgand

Porgandite säilitamisel on kõige olulisem kuiv õhk, sest niiskuses lähevad need mädanema. Kui oled ostnud porgandeid kilekotis, siis asenda see paberkotiga või keera need köögipaberisse. Nii võivad need värsked püsida mitu kuud.

Juurseller

Juurselleri armastab niiskust, mistõttu võid selle pakkida kilekotti ja hoida seda külmikus kõige all. See püsib oma nädal aega värske isegi lahtilõigatult.

Küüslauk

Küüslaugule meeldib enim 15-18-kraadine soojus ja mõõdukas õhuniiskus. Pikemaks säilitamiseks hoia seda pimedas köögikapis. Küüslauguküüned võid ka kuudeks paberkotiga külmikusse pista, kuid siis on oht, et teistele toitudele jääb küüslaugu maitse külge. Kui küüslauk on külmas olnud ja see uuesti sooja tõsta, võib ta idanema hakata.

Sibul

Sibulaid hoia soojas kohas, kus temperatuur on 0-10 kraadi vahel. Nii võivad need säilida kuni aasta. Kui sul sellist paika pole, riputa sibulad võrguga pimedasse kohta, kus need säilivad umbes kuu või kauem.

Kartulid

Kartulite parim säilimistemperatuur on 4 kraadi, mis on tavaliselt külmkapi jahedus. Kartulid ei taha valgust, mistõttu on pime kelder neile kõige parem koht. Hoia kartulid kindlasti õuntest ja sibulatest eemal, sest neist eritub gaase, mis ajavad kartulid mädanema.

Kõrvits

Kõrvits püsib pimedas värske kaks kuni kuus kuud. Ära pane kõrvitsaid üksteise peale virna ja vaata, et õhk saaks nende vahelt läbi käia.

Kaalikas

Külmkapis säilib kaalikas vähemalt kuu aega. Paki see nagu juursellergi kilekotti ja aseta külmiku alumisele riiulile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles