Hoia oma kööki: asjad, mis ei tohiks kunagi äravoolutorru sattuda

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nõudepesuveega võib kraanikaussi sattuda mitmesugust kraami, millest osa peab sõel kinni. Paratamatult pääseb torudesse ikka toiduosakesi, mis enamasti suuri probleeme ei põhjusta. Teatud toiduained tuleb aga kraanikausist kindlasti eemal hoida ja visata komposti hulka. Vastasel juhul võib tagajärgede lahendamine minna väga kulukaks.

Toiduõli ja rasv

Toiduõli ei tohi mitte kunagi kraanikaussi valada. Õli ja rasva jäägid segunevad vedelikega ja tahkuvad torudesse, hakates neid lõpuks ummistama. Kui valad kogemata veidi õli kraanikaussi, siis võid selle peale valada segu kuumast veest, äädikast ja soodast. See loputab ummistuse torust välja, kirjutab Mashed.

Pasta ja riis

Pastat ja riisi kurnates lipsavad mõned palukesed tahes-tahtmata sõelast mööda ja kukuvad äravoolutorru. Need on toidud, milles on väga palju tärklist ja tärklis hakkab teatavasti vees paisuma. Mõni väike makaron veel ummistust ei põhjusta, aga ära vala kunagi toidujäätmeid meelega kraanikaussi.

Luud

Linnu-, sea-, veise- ja lambaluud on torude jaoks liiga kõvad ka siis, kui sul on kraanikaussi paigaldatud purustaja. Väikesed kalaluud ei tohiks probleeme põhjustada, sest need lähevad kergesti katki. Kõik, mis on kalaluudest suuremad, tuleb kraanikausist eemale hoida.

Kiulised toidud

Kiudainerikas toit on kehale väga tervislik, kuid torustik sellist toitu näha ei taha. Jälgi, et äravoolutorru ei satuks sellerit, maisikestasid, sparglit, rabarberit või muud säärast toitu. Pikad kiud haakuvad torudes üksteise külge ja põhjustavad pusasid, mis sarnanevad karvatuustidele.

Kohvipuru

Kasutades presskannu või tehes pätikohvi tekib kisatus kohvipuru koos joogi jäägiga kraanikaussi valada. See oleks suur viga, sest kohvipaks koguneb aegamööda torudesse ja põhjustab ummistusi.

Munakoored

Munakoore membraanil on liimiv toime, mistõttu võivad selle tükid kergesti toru külge kleepuda. Nii suurendavad need oluliselt ummistuste tekkimise ohtu.

Puuviljade kleepsud

Tekita omale harjumus, et enne kui paned puu- või köögiviljad pesemiseks kraanikaussi, nokid neilt kõik kleepsu maha. Vahel on need väga väikesed ja märkamatud, kuid märjaks saades libisevad ruttu maha ja lipsavad torust alla. Seal kleepuvad need toruseintele.

Jahu

Pärast küpsetamist laualt jahu pühkides viska jäägid kindlasti kas komposti hulka või prügikasti, sest jahu hakkab märjaks saades paisuma. Nii nagu riisi ja pasta puhul, ei ole ka väikesest jahukogusest palju lugu, kuid meelega ei tasuks seda kunagi kraanist alla lasta. Isetekkinud tainas ummistab torud väga kiiresti.

Kartulikoored

Kartuleid koorides pane tähele, et koored äravoolu ei satuks. Piisab vaid mõnest kartulikoorest, et toru läheks umbe. Kuna kartul sisaldab palju tärklist, kleepuvad selle koored torus kokku ja moodustavad pastalaadse olluse.

Puuviljasüdamed, kivid, seemned

Tõenäoliselt ei viska keegi virsikukivi kraanikaussi, kuid mõni võib arvata, et kirsikivi läheb alla küll. Tegelikult põhjustavad need palju probleeme, nagu ka õunaseemned, popkornikestad ja muud väikesed jäätmed, mis torud ära ummistavad.

Ravimid

Kuigi ravimid ja vitamiinid ei ummista torusid, on need keskkonnale mürgised. Äravoolu visatud ravimid rikuvad joogivett, saastavad siseveekogusid ja võivad tõsiselt loomi kahjustada. Säilivustähtaja ületanud ravimid tuleb viia tagasi apteeki.

Puhastusvahendid

Tänapäeval tehakse üha rohkem selliseid puhastusvahendeid, mis kahjustavad loodust vähem kui varem. Sellegipoolest on tooteid, mida ei tohiks kunagi üheaegselt kraanist alla valada. Näiteks tekivad toksilised gaasid, kui valgendiga samal ajal valada kraanikaussi ammoniaaki, äädikat või piiritust. Samuti ei tohi segada vesinikperoksiidi äädikaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles