Mida mitte öelda sõbrannale, kes üritab rasedaks jääda

Annaliis Laidre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sergei Butorin / PantherMedia / Scanpix

Sellises olukorras ei pruugi kerge olla õigeid sõnu leida. Kui sinu sõbrannal on probleeme viljakusega, siis on mõned laused, mida kindlasti ei tasuks öelda. Sul on tema sõbrana kindlasti head kavatsused, aga kõik sinu öeldu ei pruugi tema enesetunnet paremaks teha.

«Lihtsalt lõdvestu ja see juhtub»

Vau, tegelikult? Nii lihtne ongi? Jummel, kuidas ma selle peale pole tulnud? See on see, mida sinu sõbranna tõenäoliselt mõtleb, kui jagad talle kasutut nõu. Sa kindlasti tahad ainult head, aga probleemid viljakusega on tõsine teema ja seda ei saa ravida lõdvestumisega. Selle asemel ole pigem kuulaja rollis ja toeta teda sellel raskel ajal.

«Rase olla on nagunii kohutav»

Sama hästi võib finantsprobleemidega inimesele öelda: «Pole raha, pole probleemi.» Jah, rasedusega võivad kaasneda iiveldus, unetud ööd ja vastumeelsus lõhnadele, aga lapse kandmine on ime, mida sinu sõbranna soovib kõige enam oma elus kogeda. Selline kommentaar on tema olukorras väga kohatu.

«Ma soovin, et mul oleks selline probleem. Ma jään rasedaks sellest, kui partner minu peale hingab»

Muidugi, sinu sõbranna teab seda juba sinu sotsiaalmeedia lehelt. Rääkimata sellest, et teda ümbritsevad rasedad tööl, tänaval, praktiliselt igal pool. Milline iganes sinu isiklik kogemus on, keskendu praegu oma sõbrannale ja tema vajadustele.

«Oled sa proovinud nõelravi?»

Või aroomiõlisid? Või kalamaksaõli kapsleid? Või (sisesta hullumeelne asi, mille kohta sa oled internetist lugenud). Usu, sinu sõbranna on suure tõenäosusega proovinud juba kõike, mida arst on vähegi soovitanud. Kui sa just ei ole günekoloog, siis hoia parem need soovitused endale. Selle asemel paku hoopis, kas oleks mõni tegevus, mis aitaks tal vahepeal mõtteid eemale saada ja lõdvestuda. Sa saaksid temaga ühineda, läheksite ühekoos näiteks massaaži.

«Kas sa adopteerimise peale oled mõelnud?»

Adopteerimine on keeruline tegevus, sa ei saa pakkuda seda välja lihtsa alternatiivina. Esiteks, adopteerimine on aega nõudev, kallis ja emotsionaalne. Lisaks on see asi, millel sinu sõbranna ja tema partner peavad olema samal leheküljel. (Mitte alati ei pruugi see nii olla.) Võid selle teema tõstatada, kui sa oled oma sõbrannaga väga lähedane ja sa tead, et ta on proovinud lapsi saada juba väga kaua aega. Aga isegi siis on parem, kui tema alustab sellel teemal rääkimist, kirjutab purewow.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles