Hea vaimse tervise võti: seks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Giulio Fornasar / Panther Media / Scanpix

Tore fakt, mida sa ehk ei teadnud: seks ei mõju hästi mitte ainult sinu kehale, vaid see toob palju kasu ka sinu vaimsele tervisele. Kas see pole mitte hea uudis? Me peaksime kõik rohkem seksima.

Tunned ennast tavapärasest kurvemalt? Ehk peaksid kellegagi voodisse hüppama? Pidevalt tunned ennast väsinuna? Sa vajad tõenäoliselt veidi rohkem seksi oma ellu.

Ja kui sa kellegi arvates liiga palju seksid ning ta sind seetõttu litsakaks nimetab, siis anna sellele inimesele teada, kui kasulik on seks tegelikult vaimsele tervisele. Ehk tuleks temalegi rohkem seksi kasuks.

Kuidas seks siis ikkagi meie vaimsele tervisele kasu toob? Alljärgnevad neli punkti toovad selguse.

Aitab maandada stressi

Tunned rahutust? Saa orgasmi!

Orgasmi mõjul vabanevad endorfiinid, mis on õnnehormoonid ja annavad valuvaigistitele sarnase efekti.

Orgasmi ajal on vere voolavus kehas suurem ja see võtab ajult surve ära. Enamik inimesi tunneb ennast pärast seksi lõdvestunult.

Oled kuulnud seda fraasi, et õun päevas hoiab arsti eemal? Sa võid õuna vahetada orgasmi vastu.

Tõstab enesekindlust

Seks tõstab enesekindlust ning aitab tunda ennast ihaldusväärsema ja seksikamana. Aga kindlasti ära jää ainult seksi peale lootma, pead iseendaga tööd tegema, et olla rahul ja õnnelik kogu aeg.

Muudab sind partneriga lähedasemaks

Mõnikord võib partnerist võõrdumise tunne tekitada probleeme vaimse tervisega. Uuring leidis, et pikaajalises suhtes olev seksuaalselt aktiivne naine kogeb väiksema tõenäosusega depressiooni, kui naine, kes ei seksi.

Seks muudab sind partneriga lähedasemaks, aga mitte ainult emotsionaalselt, vaid ka keemiliselt, tänu oksütotsiinile ja serotoniinile.

Aitab paremini magada

Uni on vaimse tervise seisukohast meeletult oluline. Seega, kui sa oled viimasel ajal olnud magama jäämisega hädas, siis seks võib olla lahendus.

Oksütotsiini vabanemine orgasmi ajal soodustab ka paremat und, kirjutab Elite Daily. Kui sa stressad selle esitluse pärast, mis järgmine päev on ja tahad kindlasti öösel hästi välja magada, siis seksige partneriga, kaisutage ja magage mõlemad mõnusat und. Pole vaja võtta neid unetablette, kui on palju parem lahendus.

Jäta siis meelde, et seks ei ole mitte ainult lõbus, vaid ka kasulik (kindlasti harrasta turvaseksi). See võib olla just see, mis ravib sinu probleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles