Seitse põhjust (peale oivalise maitse), miks süüa vaarikaid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarikad.
Vaarikad. Foto: Panther Media/Scanpix

Toitumisteemadel saavad marjadest ebaõiglaselt palju tähelepanu maasikad ja mustikad, mida sageli taevani kiidetakse. Kesksuvel kasvavad Eestis maasikad, mille söömist ei tohiks samuti unustada.

Peale selle, et vaarikad on imemaitsvad, on need ka tervisele väga kasulikud. Toitumisnõustaja Sarah Schlichter kirjutab Hello Healthy’s lahti, miks tuleb suvel palju vaarikaid süüa.

Vaarikad.
Vaarikad. Foto: Panther Media/Scanpix

Vaarikad aitavad kehakaalu kontrollida. Vaarikad sisaldavad reosmiini ehk vaarika ketooni. See on võimas fütotoitaine, mis põletab energiaks keharasva ning vähendab seega ülekaalu ja rasvmaksa riski.

Vaarikates on palju antioksüdante. Peale selle, et vaarikates on antotsüaniine, flavonoole ja tanniine, on neis ka palju C-vitamiini, mis aitab põletike vastu.

Vaarikad võivad aidata võidelda diabeedi ja südamehaiguste vastu. Vaarikate antoatsüaniinid võivad suurendada insuliinitundlikkust ja kiudained aitavad tasakaalustada veresuhkrutaset, need mõlemad aitavad vähendada diabeedi ja eeldiabeedi riski. Lisaks on vaarikates aineid, mis võivad laiendada veresooni ja parandada endoteeli funktsiooni, mis omakorda võivad vähendada hüpertensiooni ja aterosklerootilist arengut.

Vaarikad.
Vaarikad. Foto: Panther Media/Scanpix

Vaarikad võivad vähendada vähiriski. Vaarikad sisaldavad fütotoitaineid ja ellagitanniine, mis aitavad ennetada rinna-, naha-, põie-, kopsu- ja söögitoruvähki. Uuringud on näidanud, et  ellagitanniinid aeglustavad ja vähendavad vähirakkude arengut.

Vaarikates on väga palju kiudaineid. Paljud inimesed söövad liiga vähe kiudaineid. Kiudained on olulised selleks, et kõht püsiks pikalt täis, seedimine töötaks, veresuhkrutase oleks stabiilne ja kolesteroolitase ei tõuseks liiga kõrgele.

Vaarikates on külluslikult mikrotoitaineid. Näiteks on neis palju vaske, mangaani, K-vitamiini, magneesiumi, foolhapet ja kaaliumi - kõik need kuluvad ära su nahale, seedimisele, südame tervisele ja ajutööle.

Vaarikad jogurtiga.
Vaarikad jogurtiga. Foto: Panther Media/Scanpix

Vaarikad täidavad hästi kõhtu. Kuna neis on suur kogus kiudaineid ja vett, on vaarikad toitev vahepala, milles pole palju kaloreid.

Vaarikaid saab nii poest, turult kui metsavahelt. Kahjuks lähevad need kiirelt hallitama, mistõttu tuleb vaarikad pärast korjamist ühe kuni kahe päeva jooksul ära süüa või sisse teha ja sügavkülmikusse panna.

Söö vaarikaid pihuga, sega jogurtisse või pane pudru peale, lisa küpsetistesse ja salati sisse. Kui tundub, et vaarikad hakkavad käest ära minema, pressi need toormoosiks või püreeri vaarikakastmeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles