Üllatav uuring: paarid, kellel on sellest soost esmasündinu, lahutavad tõenäolisemalt

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Tegelikult on see teada olnud juba pikemat aega: paarid, kelle esmasündinu on tütar, lahutavad suurema tõenäosusega. Mis on aga tõeliselt üllatav – me ei teadnud senini, miks see nii on.

Muidugi liigub ringi mitu eri teooriat, kirjutab Mom.me. Näiteks ühe teooria kohaselt on isadel lihtsam lähedussuhet luua poegadega, mistõttu on nad rohkem altid abielu päästma. Samas ei ole sel teoorial mingit teaduslikku alust.

Värskeim uuring, mis avaldati ajakirjas Demography, pakub aga, et tõde on veel keerulisem, kui me arvata oskame. Uurijate sõnul peitub võti loodete arengus ning selles, et mees- ja naislooted arenevad erinevalt – see tähendab, et kõik algab juba enne, kui lapsed ilmale tulevad.

Uurijad Amar Hamoudi ja Jenna Nobles avastasid, et naissoost looted taluvad palju paremini stressi, mida ema raseduse ajal kogeda võib (näiteks juhul, kui abielu on karidel). Samas on meessoost loodete taluvuspiir märksa madalamal ning suremus on suurem. Teiste sõnadega: kui ema abielu on kiiva kiskumas ajal, kui ta on rase, sünnib laps tõenäolisemalt tervelt siis, kui ta ootab tütart.

See uuring kinnitab ka teadusringkondades ammu ringlevat teooriat, et naised ongi vastupidavamad – teame me ju kõik sedagi, et naised elavad üldiselt kauem kui mehed. Aga tõsiasi, et seda vastupidavust on märgata juba emaüsas, on väga põnev.

Hamoudi sõnul hakkaski ta nähtust just teadaoleva naiste vastupidavusega seostama. «Ma mõtlesin nii: miks me alustame loote uurimist 40 nädalat pärast viljastumist? Miks mitte alustada viljastumisega? Siis muutuvad asjad märksa keerulisemaks,» selgitas Hamoudi. «Me ei tõestanud, et tütred põhjustavad lahutuse. Mida me tõestasime, oli see, et on natuke rutakas vaadata tütarde ja lahutuse suhet ning otsustada, et tütred põhjustavad lahutusi. Nüüd meil on teine selgitus, miks see seos eksisteerib.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles