11 fakti rinnanibudest, mida naised peaks teadma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõbus rattur.
Lõbus rattur. Foto: Vida Press

Oled sa kunagi vaadanud oma rinnanibusid ja mõelnud, et kas need on… normaalsed? Nibusid võib olla piiritult erineva kujuga ja värvitoonides. Need annavad lapsele süüa, pakuvad sulle naudingut, aga võivad sulle ka ohtlikest haigustest märku anda.

Ajakiri Women’s Health tutvustab rinnanibude imelist maailma lähemalt ja loetleb fakte, mida paljud naisedki enda kohta ei tea.

Need võivad mitu sentimeetrit laieneda. Nibu võib olla pisike nagu kopikas ja suureneda mitu korda, kui oled rase või võtad kaalus juurde. See on täiesti normaalne.

Kõik rinnanibud ei ole sama värvi. Nibud võivad olla heleroosad, punased, tumepruunid ja veel kõiki teisi toone, mis sinna vahele jäävad. Nibupigment sõltub peamiselt naise rassist ja klapib tema ülejäänud nahatooniga. Nii nagu nibu suurus muutub raseduse ajal, muutub ka selle värv, kuid see muutus on enamasti püsiv.

Rinnanibud võivad pakkuda suurt naudingut. Paljude naiste jaoks on nibud erogeenne tsoon. 2011. aastal avaldati väljaandes Journal of Sexual Medicine uuring, milles tõestati MRI piltide abil, et nibude stimuleerimisel aktiveerub naise ajus sama osa, mis aktiveerub kliitori ja tupe stimuleerimisel.

Nibuorgasm ei ole väljamõeldis. Sama eelnevalt mainitud uuringuga avastati, et puhtalt nibustimulatsiooniga võib tõepoolest orgasmi esile kustuda. Varem arvasid teadlased, et seda võivad kogeda vaid väga vähesed naised.

Vahel võib neid olla rohkem kui üks. Mõnel mehel või naisel võib olla rinnanibusid rohkem, aga need «lisanibud» ei ole välja arenenud ja meenutavad pigem sünnimärki.

Nibud peavadki olema kühmulised. Vaadates rinnanibu ja seda ümbritsevat vahekude lähemalt, on näha, et see on nagu kuumaastik - kühmus ja lohkus. Punnikesed võivad olla karvanääpsud või rasunäärmed.

Mõni kühm ei ole normaalne. Harvaesinev rinnavähi vorm Pageti tõbi võib pesitseda nibul või vahekoel punase kühmu või lööbena. See näeb välja nagu järsk nahamuutus, mis ei lähe üle. Kui märkad, et paari nädalaga ei ole punetus möödunud, mine arsti juurde.

Nibudele ei meeldi trenni teha. Treening on kehale väga vajalik ja teeb palju head, kuid mitte tingimata rinnanibudele. Trenni tehes hõõruvad rinnanibud vastu spordirinnahoidjat ja see võib neid nii palju lõhkuda, et nibud on lõpuks verised. Ärrituse vastu aitab näiteks vaseliin, mida võid enne jooksma minekut nibudele määrida.

Imetamine mõjub neile väga kurnavalt. Seni kuni vastsündinu õpib imema ja sina teda imetama, saavad nibud kõvasti vatti. Alguses on see normaalne, et nibud lõhenevad, teevad palju haiget ja ka veritsevad pisut, aga kui probleem püsib, aitab hädast välja imetamisnõustaja.

Rinnast võib piima lekkida. Imetavad emad teavad, et selleks pole alati vaja last rinnale tõsta, et rinnast hakkaks piima tulema. Vahel piisab sellest, kui imetamisele vaid korraks mõelda, ja hormoonide tööl hakkavad rinnad lekkima.

Eriti nibust võib olla hoiatav märguanne. Kui sa ei imeta last, siis võid samuti oma nibust veidi vedelikku välja pigistada. Vähesel määral ei ole see midagi erilist. Arsti poole peaksid pöörduma siis, kui rinnast tuleb iseenesest valget kreemjat vedelikku või verist sekreeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles