Arstid lükkavad ümber 11 rasestumismüüti (1)

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljakuse tõstmiseks peavad oma tervise eest hoolitsema nii mehed kui naised.
Viljakuse tõstmiseks peavad oma tervise eest hoolitsema nii mehed kui naised. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Igal kuuendal paaril maailmas on raskusi laste saamisega. Viljakust mõjutavatest faktoritest levivad arstide sõnul väärarusaamad.

Need on peamised 11 müüti, mida arstid rasestumissooviga patsientidelt kuulevad, vahendab BBC.

1. Mehel ei saa olla viljakusprobleeme, kui ta on juba isa.

Vastupidiselt levinud arusaamale väheneb meeste viljakus sarnaselt naistega, eriti pärast neljakümnendat eluaastat.  

Teadlaste väitel on naise vanus otseses seoses autismi ja skisofreenia riskiga lapsel. Mehed annavad edasi aga kuni neli korda rohkem muteerunud geene kui naised.  Mehe vanuse kasvades väheneb tervete ja viljakate spermatosoidide hulk.

2. Kõik naised minu perekonnas said lapsi neljakümnendates, seega ei tohiks mul laste saamisega hilisemas vanuses probleeme olla.  

Kuigi pere ajalugu võetakse viljakuse ravis arvesse, ei pruugi see garanteerida lihtsalt sellepärast, et rasestumine õnnestub teistel naistel suguvõsas. Samuti ei taga edukat rasestumist see, et varasemad rasedused on olnud edukad. USA haiguste kontrolli ja ennetuse keskuste (Centers for Disease Control and Prevention) kohaselt on teistkordne rasestumine aasta pärast esimese lapse sündi võimatu 11 protsendil paaridest.

Kui naine saab 40aastaseks, on rasestumiseks väiksem kui viieprotsendine võimalus. Kolmekümneselt on see 20 protsenti.  

3. Ma ei pea suitsetamisest loobuma enne, kui jään rasedaks.

Ameerika reproduktiivmeditsiini ühingu hinnangul on 13 protsendil meestel ja naistel viljatus põhjustatud suitsetamisest. Juba päevas viie sigareti suitsetamine mõjutab viljakust mõlema soo esindajal.

4. Rasestuda aitab vahekorda astumine kuni 24 tundi pärast ovulatsiooni.

Pärast ovulatsiooni lõppemist on rasestumine võimatu. Ovulatsioon – munaraku liikumine munajuhadesse – toimub korra kuus, 7–10 päeva pärast menstruatsiooni. Rasestumiseks peab seemnerakk kohtuma munarakuga kahe päeva jooksul.

Et rasestumistõenäosust suurendada tuleks vahekorda astuda enne ovulatsiooni ja selle ajal, sest spermatosoidid suudavad suguteedes elus püsida kuni kolm päeva.

Kui naise ovulatsiooniperioodid on ebaregulaarsed, tuleks külastada arsti. Ebaregulaarne ovulatsioon on üks peamisi põhjuseid, miks rasestumine ei õnnestu.

5. Ma ei pea munarakkude pärast muretsema enne neljakümnendaid.

Sündides on naisel 7 miljonit munarakku, mis kahanevad 400 000ni puberteediea alguseks. Naise elu jooksul vabaneb umbes 400–500 munarakku.  Varud munasarjades vähenevad  järsult kahekümnenda lõpus, kolmekümnendates ja kõige enam pärast 35 eluaastat.

6. Teen trenni ja olen heas vormis. Vanus ei mõjuta mu viljakust.

Hea tervis ja vormis keha võivad viljakust tõsta, kuid ei kahanda meest ja naiste paljunemisorganite vanuseid. Vanus on oluline faktor laste saamisel.

7. Ma tean, et kaotaksin kaalu juba püsti tõusmisega, aga…

Ülekaalulisus mõjutab hormoonide ja seeläbi munarakkude ja seemnerakkude tootmist. Hea võimalus on hakata trenni tegema koos ühise eesmärgi – lapse saamise – nimel.

Kuigi hinnanguliselt 70 protsenti naiste viljatusest on põhjustatud ülekaalulisusest, võib juba viie- kuni kümneprotsendine kaalukaotus rasestumisvõimalusi suurendada.

8. Ainult naised peavad rasestumiseelselt toidulisandeid võtma.

Ammu on teada, et naised peaksid võtma foolhapet ehk B-vitamiini kompleksi, et ennetada teatud sünnidefekte, kuid nüüd on avastatud, et seda peaksid võtma ka mehed. California ülikooli teadlased avastasid, et foolhappe vaese dieediga meeste spermas oli rohkem kromosomaalseid ebakorrapärasid kui neil, kes ainet manustasid.

Lisaks aitab seemnerakkude hulka ja liikumisvõimet spermas tõsta koensüüm Q10. Seemnerakkude hulka tõstab ka E-vitamiin.

9. Suguhaigused mõjutavad minu tervist, kuid mitte lapsesaamist.

Suguhaigused mõjutavad sigimisvõimekust nii meestel kui naistel. Suguhaigused võivad kahjustada meeste suguorganeid. Haiguste ravimata jätmine naistel võib kaasa tuua vaagnapõletiku, mis on üks peamisi viljatuse põhjustajaid.

10. See, kui palju kohvi ma joon, viljakust ei mõjuta.

Ühes uuringus leiti, et rohkem kui ühe tassi kohvi päevas joonud naiste rasestumistõenäosus langes poole võrra. Kofeiin vähendab viljakust. Tasub juua kofeiinivaba kohvi ja meeles pidada, et kofeiini võib leiduda ka tees, koolades ja šokolaadis.

11. Kui armatseda iga päeva, jääb kiiremini rasedaks.

Ajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud uuringu kohaselt iga päev armatsemine võib rasestumistõenäosust tõsta väga vähe. Kui mehel on normaalne spermatosoidide tootlikkus, siis spermakontsentratsioon rohkematest vahekordadesse astumisest väheneda ei tohiks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles