Tiina Laura Kimmel: härra Vale ehk isend, kes võiks pigem olla neandertallane (1)

Tiina Laura Kimmel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Me kõik ootame härra Õiget, aga paljud meist kohtuvad hoopis härra Valega. Kui see juhtub, siis rikub see teie elu kohe kindlasti ära, kuni te otsustava sammu astute, ja temast lõplikult vabanete. See on natuke selle moodi, kuidas kirurg eemaldab teie põletikulise ussripiku või maakeeli pimesoole. Ehk arvestage, see on raske, kurnav ja taastumist nõudev.

Milline on härra Vale, ja kuidas ta tegutseb? Täna kirjeldan isendit, kes võiks pigem olla neandertallane, kuid, oh üllatust, paraku liigub ta 21.sajandil ringi meie seas.

Kõige matslikumad neist on alati joviaalsed, nad tikuvad teile ligi, aga annavad mõista, et võivad saada teie asemel ka kellegi noorema. Naljamehed, klounid, kelle areng on tegelikult lapseeas lõppenud. Siiski näivad nad esialgu täiskasvanulikud ja vastutusvõimelised. Neil on just lõppenud  kohutav suhe endast poole noorema naisega, kes oli täielik valetaja, manipuleerija ja mitme mehe pidaja. See jutt on siis kaastunde tekitamiseks. Lisaks tekitab kaastunnet ka see, et kõik naised tema elus pole suutnud teda hinnata ja lõpuks alati armukese leidnud. No nüüd hakkab ju veelgi rohkem kahju, kas pole? Tahaksime aidata unustada mineviku õudused, hoolida, armastada ja näidata, et teistsuguseid naisi on ka. Lisaks hr Vale hoolib teie lastest. Ärge libedast jutust ja libamehelikkusest end pimestada laske. Ja veel, härra Valet toetab tegelikult nähtamatu üksikute naiste võrgustik, mis ainult kriisis olles nähtavaks muutub. Jaa, mõned rikkad, aga terve mõistuse minetanud isased ka.

Härra Vale annab tervele ilmale teada, et olete tema omand – ta käperdab teid avalikult, kraapab robustselt teie rindu kaubanduskeskuses, puudutab teie tagumikku avalikus kohas, vindisena matab ta teid enda alla diivanile tundideks asendit vahetamata, kuna ta ei soovi, et te midagi muud teeks, vaid kuuletuks. Uskuge, umbes 120 kilo te üles tõsta ei jõua. Sellel ajal ta räägib, kui väga ta teid armastab ja joob üha edasi. Teda pole võimalik magama panna, sest ta lihtsalt ei kustu ära. Ta ei tea, mida tahab, kas minna koju või lasta teil teda magama viia. Ta ei ole kindel, kas saab teid usaldada või mitte, ükskõik, mida räägite. Ühel hetkel saab teil jaks otsa ja te lähete magama, kui muidugi sealt neetud diivanilt pääsete, kuid varahommikul ärkate liikumise peale – inimene, kes vandus teiega kokkujäämist ja armastust, tassib minema teie kodust sinna ilma igasuguse loata tassitut – tema isiklikku telerit, kappi, kummutit. Te pole palunud tema mööblit ega tehnikat, see on risuks olnud juba mõned päevad. Kuid nüüd on ta oma segase peaga teinud otsuse, et tahab tagasi koju. Loomulikult, las läheb, aga peale oma mõttetute asjade äratassimist, tuleb ta uuesti ja nõuab aru, kellele, ja miks olete helistanud või messinud.

Järsku avastate, et kõik teie Facebooki ajalugu on läbi otsitud ja seda ajal, mil te magasite, ning härra Valest ometi puhkust leidsite. Teie aastaid vanu märkmikke on läbi soritud, see tundub lausa uskumatuna, kuid on võimalik. Te andestate ja usute, loodate, aga tegelikkuses ei muutu midagi – ikka need piinlikud käperdamised kõigi nähes, kahemõttelised naljad ja 60-aastaste kassapidajate neidudeks kutsumine. Lisaks nali teie aadressil: «Oi, teate see naine minuga koos on tegelikult mu vanaema» - tundub naljakas? Aga härra Vale just selline ongi, lisaks teeb ta «asju» mälestuseks, olgu see siis lumeinglite tegemine või kaisutamine kuskil rohus. Küsige, miks ta seda teeb ja vastus on alati – mälestusteks. Väga kurb, sest tegelikud mälestused tekivad tõeliste tunnete ajel ja neid ei teha. Kas mäletate mõnda kordumatut hetke, mõnd lõhna, laulu? Need on tõelised, mitte otsitud mälestused.

Härra Vale keerab kõik peapeale, kuni sinnani, et ta arvab, et võib teid karistada. Esmalt on see psüühiline – ma sorin sinu teadmata kõik su isiklikud asjad läbi, ma kontrollin sind kõikjal, kuhu lähed, saadan sind, musitan sind ebamugavates paikades ja loomulikult ikka ja alati käperdan kõigi nähes – see on väga piinlik, aga härra Vale on nii mats, et ei mõista kunagi. Füüsiline pool? Ärge arvake, et pääsete sinikatest ja tõeliselt üles pekstud näost. Aga labane härra Vale seda just teebki. Ja mitte keegi ei usu sind, sest ta on lugupeetud, tegeleb heategevusega, on tiibadeta ingel kõigi vaevatute heaks. Ja, kui on vaja ennast kaitsta, siis ta mustab ja valetab, nii et te ei jaksa lihtsalt selle koormaga toime tulla. Leiate ühtäkki, et mitte keegi ei usu teid, sest rügement üksikuid naisi on end härra Vale poolel barrikaadidele sättinud. Väga ekstreemne, kas pole? Aga see kõik on sulatõsi, olete pääsenud, kui sellise isendiga iial ei kohtu.

Lisaks härra Vale valetab, nii et suu suitseb lausa otseses mõttes – ta on ahelsuitsetaja, liitke siia ka ülemäärane kirg alkoholi vastu. Ta tikub ikka veel teie ellu, samas loob innukalt suhteid ka teiste naistega, meelitab, moosib ja aina valetab. Mida ta teie ellu jätab, kas ausalt? Vastus on lühike – koniaugud. Jaa, seda on raske uskuda, aga ta kõrvetab konidega ära teie uue auto kaasistuja poolse akna ülaosa, nii, et seda ei saa enam kuidagi taastada, te avastate peagi koniaugud ka voodipesust, jope varrukalt ja vannitoa mööblilt. Vaibast ja diivanist ma ei hakka rääkimagi. Mida veel? Temast lahti saamiseks vajate imet või politseid. Ja peale seda olge valmis selliseks sopa loopimiseks, et jääte vaevu ellu. Juhul muidugi, kui olete tõeliselt tugev naine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles