Eestis võib olla ligi 15 000 viljatut paari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viljakusega võib esineda probleeme igal viiendal paaril, kes soovib lapsi saada - seega võib Eestis kokku olla ligikaudu 15 000 viljatut paari, kirjutab Nova Vita kliiniku nõustav embrüoloog ja teadusprojektide koordinaator Karin Tamm meditsiiniuudiste portaalis mu.ee.

Lastetuse põhjused on erinevad ning probleem võib olla võrdselt nii mehe- kui ka naisepoolne (mõlemad vastavalt 35 protsenti juhtudest), tihtipeale mõlemapoolne (20 protsendil juhtudest) ja kümnendikul juhtudest jääda selgusetuks.

Kahjuks näib, et viljakusega seotud probleemid ühiskonnas pigem kasvavad, arvestades sotsiaalset trendi saada lapsi järjest vanemas eas. Vanus ongi üks peamisi viljakust mõjutavaid faktoreid. Naise viljakus hakkab pärast 30. eluaastat oluliselt vähenema ning üldiselt muutub aastatega kehvemaks ka meeste viljakus.

Naise viljatuse peamisteks põhjusteks on ovulatsioonihäired, munajuhade kahjustus, endometrioos ja emakaprobleemid.

Naise ovulatsioonihäired avalduvad ovulatsioonide puudumises, mille tulemusena munarakk ei vabane või ovulatsioon toimub ebaregulaarselt. Munajuhade läbimatus võib kujuneda tihtipeale munajuhapõletiku või ektoopilise ehk emakavälise raseduse tagajärjel.

Eluviis mõjutab oluliselt

Kuigi endometrioos näib olevat viljatusega tihedalt seotud, on selle otsesed tekkepõhjused veel ebaselged. Endometrioosi tulemusena hakkab emaka limaskest ehk endomeetrium kasvama väljaspool emakat, näiteks munasarja ümber, põhjustades sellega muu hulgas munarakkude kvaliteedi halvenemist ja liitelisi muutuseid väikeses vaagnas.

Sama oluline kui munarakkude kvaliteet on naise emaka normaalne füsioloogia, mis peab tagama embrüo pesastumise ning toetama loote edasist arengut. Kindlasti mängivad naise viljakuse juures märkimisväärset rolli tervislikud eluviisid, kuna iga tüdruk sünnib koos oma munarakureserviga, mis tema eluea jooksul hakkab järk-järgult vähenema.

Näiteks on teaduslikult tõestatud, et suitsetamine võib vähendada naise võimalusi rasestuda kuni 30 protsenti ning ka liigne üle- või alakaal mõjutab oluliselt lapseootele jäämise võimalusi.

Põhjused sageli ebaselged

Mehe viljakust näitab seemnerakkude hulk, liikuvus ja morfoloogia. Kui eespool mainitud näitajad jäävad alla normaalväärtuste, on võimalus munaraku viljastamiseks loomulikul teel väiksem.

Mehepoolse viljatuse põhjused võivad olla väga erinevad, alates kaasasündinud geneetilistest muutustest kuni suguorganite patoloogiateni.

Muu hulgas võib mehe infertiilsus kujuneda elu jooksul põetud haiguste, näiteks suguteede infektsioonide tagajärjel. Samuti ei tohiks alahinnata keskkonnategurite (dioksiidid, kiiritus, raskmetallid, herbitsiidid jne) negatiivset mõju mehe viljakusele ning ka stressirohket eluviisi (suitsetamine, rohke alkoholi tarvitamine, ühekülgne toitumine).

Siiski jääb vähemalt 30 protsenti mehe viljatuse põhjustest tänapäeval veel ebaselgeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles