Levinud etiketivead, mida kohtab igas seltskonnas

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi sa võid ise mõelda, et oled viisakas inimene, võid sellegipoolest eksida paljude etiketireeglite vastu, mida pole sulle kunagi õpetatud.

Etiketiekspert Myka Meier loetleb väljaandes Good Housekeeping levinumaid vigu, mida paljud inimesed seltskonnas teevad. 

  1. Istudes kätt ei suruta. Kui keegi kõnnib sinu poole, siis tõuse püsti ja ära siruta istudes kätt ette. Kätt suru alati seistes, soost hoolimata!
  2. Ameerikas on kombeks musitada ühe korra vastakuti paremale põsele. Euroopas oleneb see kohast - tervitaja võib teha kaks või isegi kolm põsemusi. Kui ei tea, jälgi teist ja tee tema järgi. 
  3. Aukülaline istub alati võõrustajast paremal. 
  4. Prantslased ei ütle enne söömist bon appétit ja seda ei ole viisakas ka teistel öelda. Seda fraasi öeldakse sageli valesti ja ei mõistata sõnapaari tegelikku tähendust. Bon appétit tähendab prantsuse keeles pigem «head seedimist» mitte «head isu».
  5. Olenemata sellest, kas pokaalis on vein või vesi, tuleb kinni hoida pokaali jalast.
  6. Suppi süües tuleb seda lusikale võtta endast eemale ammutavate liigutustega, mitte enda poole kühveldades. 
  7. Kui oled söömise lõpetanud, murra salvrätik keskelt kokku ja aseta taldriku vasakule äärele. See annab märku, et sa rohkem ei söö.
  8. Kui abielu- ja religioossed ehted välja arvata, siis tohib teemante kanda ainult vaid pärast kella kuut õhtul.
  9. Kutseid välja saates ära kirjuta «palun saatke RSVP». RSVP ehk répondez s'il vous plaît juba  tähendabki «palun vastake».
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles