Jõukad heledanahalised naised on melanoomile vastuvõtlikumad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevitamine.
Päevitamine. Foto: SCANPIX

Rikastel noortel heledanahalistel naistel, kel eeldatavasti on rohkem võimalusi päevitamiseks, on umbes kuus korda kõrgem risk väga ohtliku nahavähitüübi melanoomi tekkeks, võrreldes nende vaesemate sookaaslastega.

Tuginedes 3800 heledanahalise California tüdruku ja naise andmetele, uurisid teadlased seost melanoomi arvukuse, ultraviolettkiirgusega kokkupuute ja sotsiaalökonoomilise staatuse vahel, vahendas teadus.err.

Vastavalt Ameerika vähiühingu andmetele diagnoositakse ainuüksi Ameerika Ühendriikides igal aastal melanoomi 70 000 inimesel – viimasel kahel aastakümnel on melanoomi juhtumite arvukus pidevalt kasvanud ka teismeliste hulgas.

Nende tüdrukute ja noorte naiste seas, kelle sotsiaalökonoomiline staatus on kõrge ja kellel on suurim kokkupuude UV kiirgusega, esineb melanoomi diagnoose 73 protsenti rohkem kui sarnaselt kõrge UV kiirgusega piirkondades elavate vaeste sookaaslaste hulgas ja 80 protsenti enam kui vähese UV kiirgusega kokkupuutuvate kehval järjel elavate naiste hulgas.

Antud uuring on omamoodi kinnituseks sellele, mida on juba aastaid teatud – vanemad peaksid olema hoolikad, kaitstes päikeselistel päevadel oma laste nahka põletuse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles