Margit Hakomaa toob pered toidu abil kokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Hakomaa enda kohvikus Mamos.
Margit Hakomaa enda kohvikus Mamos. Foto: Mamo

Mamo kohviku perenaine Margit Hakomaa peab oluliseks, et praegusel ajal, mil kõigil on pidevalt kiire, leiaksid pered ja sõbrad rohkem võimalusi ühiselt aega veeta. Selles on ta täiesti kindel: toit toob inimesed kokku. Ning millal oleks parem üheskoos laua äärde istuda, kui pühapäeva hilisel hommikul?

Brunch pole eestlastele harjumuspäraseks toidukorraks, kuid seda soovib Hakomaa muuta. Sestap pakutakse nüüdsest Mamos pühapäeviti hilist hommikusööki. Koht on tehtud külastajatele mõnusalt hubaseks, et rõhku pöörataks ikka sellele, mis läheb kõhtu, mitte niivõrd välisele.

Mõeldud on ka pere pisematele, kel tegevust jätkub – kas või seintele joonistamisega. «Lapsevanema süda võib rahulikuks jääda ka toidu osas, sest see on meil värske, kontrollitud ja läbimõeldud,» märkis Hakomaa.

Et kaasmaalastel oleks brunchi kergem omaks võtta, tekkis Mamo töötajatel ka idee otsida sõnale lühem ja vaimukam eestikeelne vaste kui «hiline hommikueine». Uue nimetuse leidmiseks on kohviku Facebooki-küljel välja kuulutanud lausa võistlus.

Hakomaa soovitab brunchi ka perekeskis korraldada ja annab selleks ise head eeskuju: kutsub sugulased-sõbrad külla – tulijaid on ajaga kogunenud nii palju, et väiksematel tuleb leppida kohaga aknalaual –, leiab kõigile köögis tööd ning laseb külalistel miskit head ka ise kaasa võtta.

Miks mitte alustada kombega juba sel nädalavahetusel ja katsetada näiteks Margiti koduseid brunchi retsepte?

Ricotta pannkoogid kirsi-Amaretto kastmes

  • 200 g teralisemat ricotta kohupiima
  • 2 muna
  • 2 spl roosuhkrut
  • 1 spl vanillisuhkurt
  • näpuotsaga meresoola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 80 g spelta jahu

Kastmeks:

  • 500-600 g sügavkülmutatud kirsse (sobivad ka konservkirsid)
  • Amarettot ja suhkrut maitse järgi

Mida teha?

Sega spelta jahu küpsetuspulbriga ning kõik ülejäänud ained retseptis omavahel. Prae või ja õli segus pannil mõõdukad väikesed koogid.

Kastme tarvis võta kirsid. Kirssidest välja sulanud mahl või konservivedelik kuumuta pliidil, kuni sellest pool on haihtunud. Maitsesta suhkru ja Amarettoga vastavalt soovidele. Lisa sekka kirsid ning paku pannkookide kõrvale.

Ühepannihommikusöök suurele kambale

1 kg keedetud kartuleid
400 g šampinjone
500 g kirsstomateid
10 riba toorsuitsupeekonit
10 muna
paar küüsaluguküünt (soovi korral)
ürte (petersell, till, tüümian) maitse järgi
oliiviõli

Mida teha?

Alustuseks kuumuta ahi 220 kraadini ning pane ahjupannile küpsetuspaber. Pese kirsstomatid ning eemalda seenesabad. Seejärel tükelda kartulid suuremateks kuubikuteks. Maitsesta seened, tomatid ja kartul oliiviõli, soola ning pipraga. Soovi korral lisa maitseks küüslauku. Lõika peekoniviilud pooleks. Kui kasutad tüümiani, lisa sedagi! Pane ahju.

Haki õrnemad ürdid nagu till ja petersell. Kui on näha, et toit juba ilusti küpseb, sega sisse õrnemad ürdid. Tee toidu keskele väikesed pesad munade jaoks. Maitsesta munad soola ja pipraga, pane iga munakollase peale juba krõbetaks küpsenud väiksem peekoniviil.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles