Hambahooldussoovitused aastast 1934: valmista ise tsemendist plomm!

Annaliis Laidre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Brock Jones / Panthermedia / Scanpix

Kuidas hoolitsed sina oma hammaste eest? Loe, milliseid soovitusi jagati hammaste eest hoolitsemiseks vähem kui sada aasta tagasi.

Loomuliku arstimisõpetuse käsiraamat aastast 1934, mille on koostanud Ed. Tirgo, soovitab hammaste hooldusel ja ravil järgmisi looduslikke ravivahendeid.

Mustad hambad 

Tahetakse teha musti hambaid jälle valgeks, pestagu neid peenikese soolaga, mis niisutatud sidruni mahlaga, aga ettevaatlikult, sest muidu võib rikkuda hambakatte emaili.

Hamba plombeerimine 

Esmalt tuleb hävitada pisikud, mis on tekkinud hambaauku. Selleks pannakse ühe klaasi leige vee hulka poole nööpnõelapea suurune tükk kaaliumpermanganaati ja loputatakse sellega iga päev suud. Lisaks soovitatakse pesta hambaid õhtuti mädarõika leotisega. Selleks leotatakse 1 osa peenestatud mädarõigast 2 osa vee sees. Eriti tõhus on loputada hambaid veega, millele on lisatud kuuse- või männivaigu tilku. Peale mõnepäevast loputamist eelpool nimetatud segudega ja eelnevat hambaaugu puhastamist eetriga, võibki asuda hammast plombeerima. Plombeerimissegu jaoks tuleb võtta harilikku meevaha ja värsket tsemenditolmu, tambitakse see hästi läbi ning plombeeritakse hammas koheselt. Arstimisõpetuse käsiraamat kinnitab, et sarnane plomm püsib hambas kaua ja kaitseb hammast lagunemise eest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles