Lugeja kaval grillinipp: suitsukala saab valmistada ka grillil

Lugeja kiri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dorota Nowańska / PantherMedia / Scanpix

Kui juttu tuleb grillimisest, siis eks esimeseks pildiks, mis silmade ette tuleb, ole ikka marineeritud liha varrastel või särisevad vorstid resti vahel. Miks mitte aga mõnel järgmisel korral oma maitsemeeltele vaheldust pakkuda ning grillile hoopis kala asetada. Ja mitte lihtsalt kala küpsetada, vaid ette võtta lausa kala suitsetamine. Just sellist nippi jagab meiega lugeja Kristel.

Kui lihtsaim viis kala suitsetamiseks on teha seda suitsetuskastiga (kuid oletades, et paljudel seda siiski kodus ei ole), siis tegelikkuses saab suitsuse kala grillsütetel valmis meisterdada ka täitsa kodus olevate käepäraste vahenditega. 

Vaja läheks ühte puulauda, täpsemalt lehtpuulauda (parimaks peetakse punasest seedripuust lauajuppi) ning see tuleks panna vähemalt tunniks vette ligunema. Soovi korral ja omapärasema meki saamiseks võib laua asetada ka näiteks mahla või veini sisse, või enne kasutamist hõõruda natukese viskiga kokku. Seejärel asetada leotatud laud kuumadel sütetel olevale grillile ning selle peale omakorda suitsetamist ootav kalafilee (näiteks forell või lõhe), mis on soola ja pipraga või vastavalt oma soovile ära maitsestatud. Järgnevalt tuleb kindlasti grill võimalikult korralikult kaanega katta, et ei filee ega puulaua juurde ei pääseks hapnikku ning seeläbi ei tekiks ka leegiga põlemist (vaatamata kõrgele temperatuurile ning kohe algavale päris intensiivsele suitsemis- ja tossamisprotsessile).

Nüüd ei jäägi enam muud üle, kui tuleb vaid umbes 20-25 minutit oodata (terve kala puhul vähemalt pool tundi, räimede puhul aga jällegi umbes 10 minutit) ning kiirelt suitsetatud kala ongi söömiseks valmis! Pärast esmakordset puulaua kasutamist ei tasu ka seda kohe nurka ära visata, sest see sobib suurepäraselt veel ka järgmisel paaril korral kasutamiseks.

Idee kala suitsetamiseks on saadud Vikerraadio 20.05.2017 Vikerhommiku saatekülaliselt Priit Vaharilt, kes kirjeldas köögijuttude saateosas, kuidas ja mida tema grillida eelistab. Kala suitsetamine on teemaks saate teisel poolel. Soovi korral on võimalik saadet järele kuulata siin.

Kirjuta ka sina meile oma grillinippidest ja võida grillimistarvikute komplekt! Loe lähemalt Maxima lugejamängu kohta siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles