Riigikogu oravad muutuvad veelgi mehisemaks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Asendusliikmete tõttu kasvab Reformierakonna fraktsioonis meeste arv 90 protsendi lähedale, IRLi saadikute seas tõuseb aga naiste osakaal napilt suuremaks kui sotsidel.

Oma kohast riigikogus loobus eurosaadik Kristiina Ojuland ning Keit Pentus läheb valitsusse keskkonnaministriks, mistõttu väheneb naiste arv Reformierakonna fraktsioonis kahe võrra.

Oravapartei asendusliikmetest üks – Maret Maripuu – on siiski naine, nii et kokkuvõttes väheneb fraktsiooni naiste arv ühe võrra.

88-protsendise meeste osakaaluga on Reformierakonna fraktsioon konkurentsitult ühe soo keskseim riigikogus. Mehi on seal 29, naisi neli. Võrldusena, riigikogu eelmises koosseisus oli Reformierakonna fraktsioonis mehi 77 protsenti (24 meest ja seitse naist).

Kõigis kolmes ülejäänud fraktsioonis on meeste osakaal riigikogu keskmisest (80 protsenti) väiksem.

Meeste osakaalult teisel kohal on sotsiaaldemokraadid, kes lubasid valimisprogrammis seada eesmärgiks, et kõigis esinduskogudes on ühe sugupoole esindajaid vähemalt 40 protsenti. Nende hulgas on mehi 79 ja naisi 21 protsenti ning asendusliikmetega seonduv seda proportsiooni ei muuda.

Tänu asjaolule, et siseministriks mineva Ken-Marti Vaheri asendajana pääseb riigikokku Liisa Pakosta, langeb aga IRLi meeste osakaal 78 protsendile.

Kõige suurem sugude vaheline tasakaal valitseb keskfraktsioonis, kus on 73 protsenti mehi ja 27 protsenti naisi.

Riigikogu üldist soolist tasakaalu asendusliikmete tulek ei mõjuta - seal on ja jääb olema 80 meest ning 21 naist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles