Hea nõu lapsevanemale: kuidas lapsega suvevaheajaks plaane teha?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Peagi on lastel algamas suvine koolivaheaeg. Pikad päevad ning sellega kaasnev vabadus tekitab tunde, et saad teha kõike, mida hing ihkab. Tänasel päeval on vähe lapsi, kelle vanavanemad elavad maal ja nii puudub ka võimalus terve suvi koos veeta. Nii lapsevanemad kui ka vanavanemadki käivad tööl, saabudes koju alles õhtul. 

Esimesed aastad koolis on lapsele uus ja põnev aeg, samuti on ka suvine koolivaheaeg senitundmatu ja huvipakkuv. Koolis on juurde saadud uusi sõpru, kellega koos aega veeta ning ühiseid tegevusi ette võtta.

Keskmiselt kuni 11-aastaseni saab lapse vaba aega mõjutada lapsevanem, sealt edasi võtab üha enam võimust teismeiga, mil lapse jaoks saavad tähtsamaks sõbrad ning nende arvamus. Selles vanuses noori on lapsevanemal juba keerulisem suunata. Seda eriti sellisel juhul, kui varasemalt ei ole tekkinud ühiseid traditsioone ja tavasid.

Kuidas sisustada aga lapse suvist vaheaega nii, et lapsel oleks põnev, lapsevanem saaks seda koos lapsega veeta ning oleks muretu, teades, kus ja kellega ta võsuke aega veedab?

Suvi ei ole selles mõttes midagi erilist lapse ja vanema suhte mõttes. Kui omavahelised suhted on head ja usaldusväärsed, siis lapsevanem teab, kus ja kellega laps on ning saab vajadusel ta alati ka telefoni teel kätte. Sellise suhte loomine on lapsevanema töö alates lapse sünnist. Suvi on erilisem aeg aga selles mõttes, et lapsel pole sel ajal enam koolikohustust ja päevad on pikemad. Ja nii on ka tervel perel rohkem võimalusi ühiselt aega veeta.

Allolevad nõuanded toimivad ka siis, kui lapsevanem ise on suvel tööinimene – vabad õhtupoolikud ja mõned vabad päevadki on suvel kõigil, mil saame lastega koos olla. See on meie valikute küsimus.

Lugege ka, kuidas sisustada suvevaheaega.

Nõuanded lapsevanemale

Ühised traditsioonid

Pange võimalikult varakult alus ühistele traditsioonidele, nt ühised väljasõidud või matkad. Nii on kergem saada lapsi kaasa ka siis, kui nad on juba teismelised.

Võtke aega

Aega on alati vähe, kuid seda tuleb teadlikult võtta. Aega selleks, et veeta seda koos lapsega. Aega, et arutleda lapse soovide üle. Aega, et kuulata lapse soove. Aega, et leida erinevaid suviseid tegevusi, mis pakuvad huvi ka lapsele.

Jätke nutiseade koju

Proovige üks päev veeta lapsega nii, et kummalgi pole häirivat nutiseadet kaasas. Olenevalt plaanidest võite igaks juhuks kaasa võtta hoopis nuppudega telefoni.

Tee kompromisse

Kui laps soovib minna sõpradega koos näiteks randa, kuid lapsevanemana olid teil teised plaanid, siis proovige leida nö kuldne kesktee. Laps saab olla päeva esimese poole sõpradega rannas ning seejärel teete tegevusi, mis teil plaanis olid.

Arutage ühiselt

Kaasa erinevatesse otsustesse lapsed, et vältida olukorda, kus lapsed tunnevad, et nende eest on otsused tehtud. Arutlege erinevate variantide plusse ja miinuseid ning leidke sobivaim lahendus. Suveplaanide arutelu võiks alustada juba varakult ning erinevad mõtted ja ettepanekud võiks ka üles märkida. See näitab lapsele, et ka tema arvamus ja mõtted on teie jaoks olulised. Samuti on sel juhul ka suurem tõenäosus, et kõik plaanides osalejad ühist puhkust ka naudivad.

Lugege

Näidake eeskuju ja lugege puhkuse ajal või lihtsalt vihmasel suveõhtul raamatut. Lugege elukaaslasele ette. Lugege lapsele ette. Lugege valjult luuletusi. Ka teismelistele meeldib kui head raamatut ilmekalt loetakse – nii võite noore veel ka selle hea pisikuga nakatada.

Mängige koos

Suvi on parim aeg igasugusteks mängudeks. Mängida meeldib kõigile, tuleb lihtsalt sobivad mängud leida. Rannamängud, metsamängud, automängud, naljamängud, toamängud, õuemängud, telgimängud, lauamängud, sõnamängud – oleneb seltskonnast, võimalusi on sadu.

Remont

Suvel saab ühistegevusena elamist korrastada. Sorteerige vanad kooliasjad ära, et sügisel sellega enam tegelema ei peaks. Laske lapsel muutuses kaasa rääkida. Kui lapsel on oma tuba, andke talle võimalus oma teismelisehullust rakendada – millal muidu ta seda ikka teha saab. Las laps valib seinavärvi või tapeedi ise – küll ta välja kasvab ja siis saate uuesti ühiselt muutused teha.

Jälgige päevakava

Püüdke suvel vähemalt nädala sees lapse uneaega jälgida. Kui laps kolme kuuga režiimi teistpidi keerab, siis võtab see sügisel kaua aega, et tagasi rütmi saada. See aga mõjutab omakorda õppimist ja kooliskäimist.

Kui laps peab siiski suure osa suvevaheajast üksi veetma, leppige kokku, kuidas ta teid oma tegemistest ja minekutest-tulekutest teavitab. Kokkulepetes lase lapsel ettepankuid teha, nii võtab ta ka ise teadlikult suurema vastutuse.

Tutvu suvevaheaja võimalustega laste ja noorte suvekalendris!

Suvekalendri infot koondab ja vahendab Tallinna Spordi- ja Noorsooamet.

Suvekalender 2017

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles